Prijete li nam nakon covida rak i mentalne bolesti? Ministar nije optimist

Vijesti 11. velj 202221:43 > 21:53 1 komentar
respirator, koronavirus, covid-19, bolnica, bolnički krevet
Pau BARRENA / AFP / Ilustracija

Kad jednom pandemija covida završi, prijeti nam i nešto gore - epidemija raka i mentalnih bolesti. Nimalo optimistično to je na Svjetski dan bolesnika najavio ministar zdravstva. I dok udruge pacijenata upozoravaju da se već sada onkološki pacijenti ne liječe na vrijeme, Beroš kaže da bi sve trebalo biti bolje - za tri godine.

Dok se zbrajaju mrtvi od koronavirusa u Hrvatskoj gdje imamo najveću smrtnost među zemljama svijeta, pitamo se može li gore? Ministar kaže da može.

“Epidemija onkoloških i mentalnih bolesti koji nam slijedi, na to se moramo pripremiti”, kaže Vili Beroš.

Hrvatska je tu potpuno nepripremljena jer za onkološke pacijente nedostaje uređaja za zračenje koji su stari i dotrajali pa se na terapiju čeka mjesicima.

Evo koliko. “Sad smo sredina drugog, znači 3. i 4. i sredina svibnja dakle – dva tri mjeseca se čeka na zračenje u RH”, kaže Beroš. Na pitanje je li to dobro kaže: “Ne, to nije dobro to je dobro na starost opreme.”

vezane vijesti

Udruge pacijenata kao i pojedini liječnici upozoravaju na ovaj veliki problem pa su u Ministarstvu provjerili kakava je situacija. Hrvatska trenutno raspolaže samo s 15 uređaja za zračenje. Ministar je pobrojao kada i koliko su bili van upotreba zbog kvara.

“Tako je prvi linearni akcelerator bio izvan upotrebe u KBC-u Rebro 22 dana, drugi 24 dana izvan upotrebe, treći 50 i četvrti 17 dana. A ovaj najnoviji, s obzirom na to da je najnoviji – 1.9 dana.”

Hrvatska je donijela Nacionalni strateški okvir protiv raka 2020. , ali još se ništa nije poduzelo po tom pitanju.

“Trebalo nam je od 2009. da doneseno Nacionalni plan, sad nam već 14 mjeseci treba da donesemo Akcijski plan… Ako idemo ovim tempom, do 2030. nećemo sigurno dostići planirane ciljeve”, govori Ljiljana Vukelić iz udruge “Sve za nju”.

Ministar je uvjeren da pomaka ima jer će pomoću Nacionalnog plana oporavka kupiti nove uređaje.

Koliko će pacijenti na to čekati? “To će se sukcesivno dogoditi do 2025. gdje bi mi iz sredstava EU-a morali nabaviti 23 nova aparata”

A sve ovo odvija se na Svjetski dan bolesnika koji je utemeljio papa Ivan Pavao II. Nitko se toga nije danas ni sjetio osim zastupnice iz Kluba socijaldemokrata.,

“Nažalost, naša Hrvatska uz sve loše, ima i lošu statistiku smrtnosti od karcinoma, gdje nam godišnje umre 15.000 ljudi i tu smu u vrhu među članicama EU-a”, rekla je Marina Opačak Bilić.

“Katastrofa”, zaključuje Vukelić iz udruge “Sve za nju”.

Ali, nije najgore to što smo među najgorima u Europskoj uniji. Ministar se čudi što smo po broju uređaja lošiji i od drugih zemalja.

“Neke stvari sam možda mogao napraviti bolje, ali ne mogu shvatiti da smo po broju uređaja za zračenje gori od zemalja u okruženju”, govori Beroš.

Na kraju dana poruka iz Ministarstva da se ne širi panika jer predani liječnici i medicinske sestre daju sve što je u njihovoj moći da pruže adekvatnu, pravovremenu i dostatnu zdravstvenu skrb svakom pacijentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare