Prijetnja nuklearnim ratom: “Putinu bi šamar stigao s tri strane”

Rat u Ukrajini 26. ruj 202211:02 0 komentara
Sputnik/Grigory Sysoev/Pool via REUTERS

Nuklearni fizičar Tonči Tadić u N1 Studiju uživo komentirao je nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ističe da ovo nije prvi put da Putin, Dmitri Medvedev ili netko drugi oko Putina prijeti nuklearnim oružjem.

“Ovo je po mojoj evidneciji 11 put da netko od njih tvrdi da će upotrijebiti nuklearno oružje i kao što je to bio blef u preethodnih 10 puta, tako je i ovaj put”, ističe Tadić.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče samog Putina, nuklearni fizičar navodi da prevladavaju dva kontradiktorna mišljenja o njemu.

“Jedno je da je on genijalni strateg koji pažljivo vuče poteze, do te mjere da su čak i poraz kod Harkiva isplanirali, štop je bedasto. Drugo je da je neuračunljiv tip koji može napraviti sve, pogotovo kad u rukama ima nuklearno oružje, što je po meni neutemljeno”, navodi.

Sam Tadić pak ima treće mišljenje o ruskom lideru. “On je pokvaren čovjek i oportunist.”

Podsjeća da nuklearne bombe bačene na japanske gradove nisu dovele do kraja rata nego da je Japan više pogodilo gubitak posljednjeg saveznika i potpuna izoliranost.

Što ako Putin doista upotrijebi nuklearno oružje?

Tadić se osvrnuo na važnog Putinovog saveznika – Kinu. “Svih ovih mjeseci posve je zaboravljena deklaracija koju su 2013. potpisale Kina i Ukrajina u kojoj Kina jamči nuklearnu sigurnost Ukrajini u slučaju prijetnje od strane nuklearne sile, čitaj Rusije. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Kina postavila.”

N1

“Svima mora biti jasno, kao što je jasno svakom nuklearnom fizičaru, da nuklearni rat nije samo bacanje bombe i velika lijepa gljiva koja se lijepo vidi na RT-u nego da postoji čitav niz oružja koja čak Ukrajina može upotrijebiti. Kad je neka nacija suočena s nuklearnim genocidom, onda joj nitko neće zamjeriti da upotrijebe apsolutno sve, a vidjeli smo već da je Ukrajina maštovita po pitanju korištenja oružja”, navodi Tadić pa napominje da osim klasičnih nuklearnih bombi postoje i radioaktivne bombe koje se mogu raznijeti iznad bilo kojeg cilja koji se čini zanimljiv i opravdan.

“Korištenje jedne bombe znači da Putin otvara Pandorinu kutiju gdje mu šamar može doletjeti ne samo iz NATO-a, nego iz same i Ukrajine pa čak i Kine”, ističe Tadić.

Posljedice nuklearnog sukoba

Nuklearni fizičar objasnio je razorne posljedice koje bi se javile u slučaju da dođe do nuklearnog rata.

“Nuklearni rat znači da se povlačite u skloništa, da oni koji su s vama ako umru, ne možete ih zakopati nego ih morate zamotati u najlon vreće i čuvati u skloništu 15 dana, da ostajete bez hrane i vode, da je oko vas spaljena zemlja. Nitko normalan ne želi osvojiti takvu Ukrajinu, što će mu takva uništena zemlja?! Zar itko misli da će samo jedna bomba dovesti do promjene na bojištu u Ukrajini? Jedna bomba tu ne znači ništa! Osim što otvara Pandorinu kutiju”, istaknuo je.

VEZANE VIJESTI

Tadić se osvrnuo i na fjelomičnu mobilizaciju zbog koje Rusijom bijesne prosvjedi, a brojni Rusi bježe iz zemlje.

“U tom ratu namanje ginu Rusi. I dalje najviše koriste kolonijalne trupe. Najviše ginu Burjati, Čečeni i ostali mongolski narodi. Tako i sada najradije mobiliziraju daleko više u Sibiru među neruskim narodima u Ruskoj Federaciji, nego u samoj Rusiji, i tamo može doći do žešćih nemira. Sve to stavite u kontekst Kine koja je jako nervozna zbog rata u Ukrajini. Svi planovi ‘puta svile’ su pali u vodu i to Kinu čini jako nervoznom”, pojašnjava Tadić.

Kada piti tablete joda?

Nuklearni fizičar se osvrnuo na odluku Poljske da dijeli građanima tablete joda, navodeći da one pomažu samo u slučaju kad je izvor radijacije eksplozija nuklearne elektrane, ali ne i u slučaju nuklearnih bombi.

“Radioaktivni jod nastaje unutar nuklearke radi dugotrajnog rada. Ako je ona pogođena i eksplodira, jod počne gorjeti i rasipa se u okoliš ili stratosferskim strujama ide dalje i tada treba piti tablete joda. Dakle, tablete joda dolaze u igru samo ako su pogođene nuklearke”, pojašnjava Tadić i dodaje:

“Kod bacanja nuklearne bombe ima malo fisijskog goriva, urana ili plutonija, ne govorimo o tonama kao kod nuklearke, i reakcija ne traje mjesecima ili godinama nego par mikrosekundi i ne stigne se razviti jod. Prema tome, besmisleno je piti jod kad eksplodira nuklearna bomba. Zašto Poljaci piju tablete joda? Jer jedine dvije nuklearke černobilskog tipa u Ukrajini su te dvije uz granicu s Poljskom.”

“Nuklearno oružje mi je odvratno i smatram da bi ga trebalo izbaciti iz upotrebe, ali moramo znati kako funkcionira da upozorimo druge”, zaključio je Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!