Primorac o poreznim izmjenama: Ovo su reformski iskoraci kakvih dugo nije bilo

Vijesti 04. srp 202312:53 1 komentar
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac odbacio je u utorak u Saboru tvrdnje oporbenih zastupnika da su izmjene devet poreznih zakona 'vođenje rata' protiv najvećih hrvatskih gradova, naglasivši kako je riječ o reformskim iskoracima u fiskalnoj decentralizaciji kakvih dugo nije bio.

„Ovo su reformski iskoraci u smislu povećanja autonomije, fiskalne decentralizacije i financiranja lokalnih jedinica i to iskoraci kakvih dugo nije bilo”, naglasio je ministar Primorac predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene devet poreznih zakona čiji je cilj rast plaća, očuvanje gospodarskog rasta i jačanje fiskalne autonomije lokalnih jedinica.

Netočnim je pritom ocijenio tvrdnje da se zadire u sustav mirovinsko osiguranja kako bi se ratovalo s gradonačelnicima.

“To što će netko plaćati manje doprinosa čak ide u korist gradovima jer im se povećava osnovica poreza na dohodak”, pojasnio je ministar financija.

Dodao je i kako je manje važno nazivaju li se promjene zakonskim izmjenama ili reformom – već kakvi su učinci.

Zakonske izmjene ni na koji način neće utjecati na buduće mirovine

Ministar financija je poručio kako u Vladi nisu smatrali da je oportuno porezno rasterećivati korporativni dio gospodarstva koji je ostvario značajne dobiti, već su se usmjerili na one kojima je pomoć najpotrebnija, a to su građani, posebice oni s najnižim dohotkom.

„Nitko nije sretan što u cilju povećanja realne kupovne moći građana moramo zadirati u sustav dohotka i doprinosa, no to je jedini način da se poveća realna kupovan moć građana, jer smanjivanje stope PDV-a na niz godina nije, nažalost, utjecalo na smanjenje cijena”, poručio je Primorac.

Istaknuo je i kako zakonske izmjene ni na koji način neće utjecati na buduće mirovine ni održivost mirovinskog sustava.

Oporba kaže da izmjene devet poreznih zakona nisu reforma

Saborska oporba izmjene devet poreznih zakona ne vidi kao bilo kakvu reformu.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da se mijenja devet zakona kako bi se plaće prosječno povećale za 17 eura. „To pokazuje nemoć Vlade da napravi nešto konkretno za građane i spremnost Plenkovića da udari u neke od temelja ekonomske politike kao što je stabilnost mirovinskog sustava da bi osigurao rat s gradonačelnicima najvećih hrvatskih gradova”, izjavio je Grbin.

Emil Daus (IDS) pozvao je HDZ da ‘prestane decentralizirati Hrvatsku na HDZ-ov način’ dodavši da se ‘svaki put pred izbore zemlja sve više centralizira’. Napominje da se prestane nazivati reformom „prebacivanje iz šupljeg u prazno”.

Da to nije reforma smatra i Marijana Puljak (Centra). „Podnaslov ovih izmjena je Veliki Vođa nosi darove, a zli gradonačelnici će vam ih uzeti”, ustvrdila je Puljak.

Dario Zurovec (Fokus) pozdravlja porezno rasterećenje građana, no kaže da bi prava reforma bila kada bi se ‘reformirao HEP ili napravio red u Ini’.

„Orada i brancina ljudi su se odrekli prije 10 godina, a danas se razgovara o cijeni kuglice sladoleda koja je postala simbol može li si to narod priuštiti ili ne”, rekao je Marin Miletić (Most) pitajući – tko razmišlja o blagajnicama, umirovljenicima…

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da neće rasti plaće niti se država financijski decentralizirati već sustav zakomplicirati.

Vladajuća većina poručila oporbi da ne kukaju i objasne građanima zašto su protiv povećanja plaća

Zastupnici HDZ-a i vladajuće većine uzvratili su oporbi kako umjesto da kukaju neka objasne građanima zašto su protiv povećanja plaća.

„Oni koji nariču zbog toga, kao Grbin, kao Tomašević, Filipović u Rijeci ili Puljak u Splitu – ili su neznalice ili nesposobni ili oboje”, rekla je Majda Burić (HDZ).

Dario Hrebak (HSLS) pozvao je oporbu da bitke vodi argumentima, a ne paušalnim ocjenama. Hrebak, koji je i bjelovarski gradonačelnik, poručio je oporbi da je moguće ukinuti prireze i povećati prihode, navodeći primjer Bjelovara. ”Između kukanja i smanjenja poreza presije biram drugo”, naglasio je.

Grozdana Perić (HDZ) istaknula je kako je cilj poreznih izmjena jačanje gospodarstva, standarda građana i fiskalna decentralizacija lokalnih jedinica.

U paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju lokalne i regionalne (područne) samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, o PDV-u, o poreznom savjetništvu te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare