Primorac pribjegao ironiji: Ministri trebaju imati još manje plaće i supružnici ministara isto

Ministar financija Marko Primorac nakon sjednice Vlade pojašnjavao je ishode porezne reforme te u odgovoru na pitanje naše novinarke ironično komentirao činjenicu da savjetnik u ministarstvu može imati višu plaću od ministra.

Podsjetimo, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je rekao da se nakon porezne reforme može dogoditi da savjetnik ili glavni tajnik ministarstva može imati višu plaću od samog ministra. Na pitanje naše Nataše Božić Šarić kako komentira činjenicu da savjetnik može imati veću plaću od izabranog ministra, Marko Primorac je sarkastično odgovorio:

“Ja to pozdravljam, mislim da je to super. Mislim da ministri trebaju imati još manje plaće i da supružnici ministara isto trebaju imati manje plaće i da ministri kad završe mandat, ne bi trebali nigdje raditi i da njihovi supružnici ne bi trebali nigdje raditi.”

Na upozorenje novinarke da je pitanje ozbiljno te zar se ne čini nelogično da nakon sustavne reforme, koja se pritom predstavlja kao povijesna, visokorangirani službenik ima veću plaću od ministra, Primorac je ponovno uz dozu ironije rekao da je već govorio o tome:

“Mislim da sam bio jedan od prvih koji je ukazao na nelogičnosti u tom kontekstu iako je to politički nepopularno pa se digla medijska hajka, kao opet Primorac kuka radi plaće, nije mu dovoljna plaća… Pa sam odlučio ne boriti se s tim jer nisam ovdje došao radi plaće, ali mislim da ste u mom prethodnom odgovoru shvatili o čemu se radi.

Cilj je, pa i u medijskom prostoru prikazati ministre i državne dužnosnike kao osobe koje bi trebale biti bez svih prava, gleda se što njihovi supružnici rade, što im prijatelji rade, tko im je prijatelj. Ne daj Bože da taj prijatelj ima nekakvih novaca, to je još veći problem. Prati se gdje radi nakon mandata, najbolje da nigdje ne radi, gleda se što vozi, mislim da je to populistička priča i da bi se mediji trebali aktivnije uključiti jer vjerujem da je i vama očito kako upravo ovakav stav može pridonijeti povećanju učinkovitosti i kvalitete javne uprave u Hrvatskoj.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.