Pripremaju li se štrajkovi ako se ne povećaju plaće?

Vijesti 18. kol 202210:04 > 13:31 0 komentara
N1

Krešimir Sever, čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata, za Novi dan je kazao da ih iz Vlade još uvijek nisu zvali na konzultacije vezane uz najavljeni jesenski plan mjera pomoći građanima, ali da to očekuju uskoro.

“Imamo od ranije obećanje premijera Andreja Plenkovića, ako će se ovo nastaviti, da će uključiti širi krug ljudi”, kazao je Sever.

Na pitanje jesu li mogući štrajkovi ili neke slične sindikalne akcije u ovakvim uvjetima, rekao je da prvo moraju međusobno sjesti i sagledati situaciju.

“Situacija je složena. S jedne strane, postoje i dalje velike tvrtke, multinacionalke, koje imaju ogromne količine novca i mogle bi daleko više povećati plaće i svojim zaposlenima. S druge strane, postoje i tvrtke koje imaju velikih problema zbog povećanih ulaznih troškova i koje već sada pokazuju nekakve financijske rezultate koji ukazuju da prostora za povećanje neće biti. Tražimo još rješenja, ali ljudi više ovako ne mogu”, poručio je Sever.

Hrana najveći udar za građane

Smatra da bi vlada u novom planu mjera se trebala prvenstveno fokusirati na sektor hrane.

“Najveći udar na građane je poskupljenje hrane. Vidimo uz ovu inflaciju od 12,3 posto, hrana je poskupjela za 18,3 posto. Prijevoz, hoteli i restorani manje utječu na veliki dio siromašnih građana, ali zato itekako utječe poskupljenje hrane i tu bi trebalo tražiti nekakve potpore. PDV na električnu energiju bi se mogao privremeno spustiti na 5 posto, kao i za plin, pa da se tu građanima oslobode neka sredstva za podmirenje drugih troškova”, rekao je Sever.

Vladi poručuje da se moraju naći mehanizmi potpore građanima.

“Možda i jednokratne potpore koje će ići u širi krug nego što su energetski siromašni. Moramo tražiti područje i u povećanju plaća za državne i javne službe, ali i u privatnom sektoru. U privatnom sektoru država treba dati pomoć onim poslodavcima koji posluju otežano kako bi i oni mogli povećati plaće. Trebalo bi zaustaviti ovrhe jer ovršeni i ovako teško preživljavaju”, navodi Sever.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!