Profesor Klarić: Ako Vlada pošalje povjerenika u Split, tada nastupaju sudovi

Vijesti 04. tra 202214:24 > 14:25
Izvor: N1

Mirko Klarić, profesor s Pravnog fakulteta u Splitu, za N1 televiziju odgovorio je na pitanje o kojemu se raspravlja otkako su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov prvi zamjenik Bojan Ivošević dali ostavke - gledajući s pravne strane, može li drugi zamjenik Antonio Kuzmanić nastaviti obnašati vlast do novih izbora u Splitu?

“Teško mi je pričati u kategorijama tko je u pravu, tko u krivu. Pogledao sam zakon i pokušao konzultirati pravnu struku – stajališta su različita. Praksa Ministarstva uprave je po tom pitanju isto bila zanimljiva. Profesor Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta u Zagrebu stajališta je da mandat Kuzmaniću ne prestaje ostavkom gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Vlada ako želi imenovati povjerenika, ona mora pronaći zakonsku osnovu”, pojasnio je Klarić, navodeći da se i on slaže s mišljenjem kolege Škarice.

Dodao je da zakonodavac nije ni na koji način predvidio situaciju u kojoj imamo da gradonačelnik i jedan zamjenik daju ostavke, a da drugi zamjenik ostaje.

vezana vijest

“Mandat gospodina Kuzmanića i dalje je aktivan. U ovom trenutku se pitam na temelju koje osnove bi Vlada mogla uvesti povjerenika u ovom razdoblju”, rekao je Klarić, ističući da dok zamjeniku Kuzmaniću traje mandat, on ima sve legalne ovlasti kao gradonačelnik, za razliku od povjerenika koji je vrlo limitiran.

Na pitanje što ako Vlada pošalje povjerenika, Klarić odgovara da tek tada nastupaju sudovi.

“Tek u slučaju da Vlada odluči imenovati povjerenika, možemo govoriti o daljnjem pravosudnom tijeku cijele ove situacije”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar