Profesorica o slučaju “Daj pet”: U nalazu inspekcije imamo jedan paradoks

Vijesti 14. srp 202221:31 > 15. srp 2022 08:21 2 komentara
Wavebreak / Profimedia / ilustracija

Profesorica Ivana Kovač iz Mreže nastavnika organizirano u N1 Newsnightu je komentirala slučaj "Daj pet". Ukazala je na sve što je sporno u nalazu inspekcije i istaknula da u cijeloj situaciji postoji paradoks.

“Kad razmišljamo o institutu inspekcije, promišljamo da ona radi u nekim zakonskim okvirima, odnosno da provjerava postupanja, jesu li u zakonskim okvirima ili ne. Čitajući ovaj nalaz inspekcije, možemo primijetiti da je praćeno sve osim onog što piše u Zakonu o odgoju i obrazovanju”, objašnjava profesorica.

VEZANA VIJEST

Ona pojašnjava da se u Zakonu izričito određuje da se ocjena zaključuje na kraju nastavne godine i da nakon toga roditelj ili učenik imaju pravo podnijeti žalbu u roku dva dana, u smislu da traži preispitivanje ocjene pred povjerenstvom od tri člana.

“Cijeli ovaj postupak izlazi iz okvira, sporni mail je poslan 24. i potpuno izlazi iz zakonskog okvira. Ocjena koja je mijenjana je mijenjana točno dan uoči razrednog ili učiteljskog vijeća. Od strane ministarstva i prosvjetne inspekcije rečeno je da je razredno vijeće odgovorno za potvrdu ocjene, što nigdje u zakonu ne stoji”, istaknula je Kovač.

Kaže da se u nalazu govori o administrativnim pogreškama, a ne o predmetu zbog kojeg je inspekcija postupala.

“U njemu nema niti jedne riječi o tome zašto je ocjena mijenjana, je li ocjena mijenjana u zakonskim okvirima, koji su bili razlozi za izlazak inspekcije itd.”, navodi Kovač.

“Imamo jedan paradoks. Inspekcija utvrđuje da je postupano u zakonskim okvirima, a nalaže upozorenje. To je kao da napravite prekršaj, sud vas proglasi nevinim, a nakon toga slijedi kazna”, istaknula je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare