Projekt Cijepise koštao je 4,4 milijuna kn: U najavi spektakl, u provedbi debakl

Vijesti 25. tra 202122:34 > 26. tra 2021 08:35 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Nacionalna platforma Cijepise jednostavno ne funkcionira, tako tvrde lokalni i županijski zavodi, baš kao i liječnici obiteljske medicine. Sam protiv svih - resorni ministar odgovara: To nije istina.

“Nije istina da platforma ne funkcionira, možda ne radi onako kako smo željeli u potpunosti, ali radi dovoljno da zadovolji potrebe ovom trenu. Županije koriste platformu, možda ne u onom obimu u kojem mi željeli, ali koriste”, kaže Vili Beroš, ministar zdravstva.

VEZANE VIJESTI

Alternativu prijavama preko nacionalne platforme zavodi su našli u prijavama putem županijskih aplikacija i liječnika obiteljske medicine. Ni u Krapinsko-zagorskoj županiji u Cijepise ne polažu velike nade.

“Neće biti puno koristi od nje, mi ćemo vidjeti još idući tjedan, do tad cijepimo preko liječnika obiteljske medicine koji prijavljuju putem CEZIH-a, a ako se ništa ne promijeni, vjerojatno ćemo raditi svoju platformu”, rekao je župan Željko Kolar.

Beroš: Platformu tražili obiteljski liječnici

No, ministar smatra da to nije dovoljno:

“Zagreb i ostali gradovi koriste ovu platformu, no koriste i svoje lokalne platforme na čemu im čestitam. Vi možete cijepiti osobe, no onda te podatke morate unijeti u zajedničku bazu. Ovu platformu su tražili upravo obiteljski liječnici. Nije to meni palo na pamet, nego struci i platforma je sada dostupna.”

Liječnicima prijava pacijenata za cijepljenje oduzima vrijeme

Zato informatičari rade na unaprjeđenju sustava, čemu se nadaju i liječnici obiteljske medicine. Jer, kažu, prijava pacijenata na cijepljenje oduzima im toliko vremena da ne stignu obrađivati ostale zahtjeve.

“Zazivamo da, ako je ikako moguće, da se platforma stavi u funkciju ili da se izradi nova po uzoru na Međimursku županiju, jer u suprotnom mi nećemo biti u mogućnosti voditi računa o prijavama na cijepljenje i o svemu drugome sada u trećem valu kada je zaraženih više nego ikada”, ističe predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

Oporba traži od Beroša da preuzme odgovornost

A saborska oporba stoji pri stavu da je nefunkcionalnost platforme za cijepljenje još jedan u nizu problema za koji ministar mora preuzeti odgovornost.

“Sada smo doživjeli da u trenutku kada nam je cijepljenje, vjerojatno jedini put iz lockdowna i pandemije, sustav cijepljenja koje je trebala organizirati država je krahirao, kolabirao, pao na koljena. To je dovoljan razlog za odlazak ministra zdravstva Vili Beroša”, kaže SDP-ov Peđa Grbin.

Tomislav Tomašević smatra kako je riječ o potpunom fijasku: “Preko te platforme je cijepljeno 4.000 ljudi, svi ostali su došli preko liječnika opće prakse. Samo su je 4 županije koristile… To je još jedan razlog za odgovornost ministra čime ćemo se baviti u Saboru za njegov opoziv.”

VEZANA VIJEST

A ministar, o opozivu, čini se kao da ne brine. Već priprema sveobuhvatnu reformu zdravstva.

“Mi već nekoliko mjeseci usuglašavamo prijedlog reformi. one prvo moraju biti usuglašene sa svima koji su povezani sa sustavom. Sve je u pripremi, kada bude spremno, to ćemo pokazati Vladi”, govori Beroš.

A dok reforma ne zaživi, dobar prvi korak je opravdati 4 milijuna i 400.000 kuna – koliko vrijedi projekt nacionalne platforme Cijepise.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!