Projekt novih katastarskih izmjera Hrvatske koštat će više od tri milijarde kuna

Vijesti 24. lis 202109:38 0 komentara
Državna geodetska uprava/Screenshot

Više od tri milijarde kuna stajat će desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera oko 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta diljem Hrvatske, a trenutačno je samo 20-ak tvrtki u nas ovlašteno za taj posao, piše u nedjelju Jutarnji list.

Zapravo bi se moglo reći da se radi o poslu desetljeća za ovlaštene geodetske tvrtke, skupljem čak i od Pelješkog mosta, koji bi trebao početi 1. studenoga ove godine, navodi dnevnik.

Provedbu projekta u ime Vlade predvodi ministar graditeljstva Darko Horvat, kojeg javnost proziva zbog spore obnove nakon potresa, a uz njega će se tom tematikom baviti i državni tajnici Dunja Magaš, Željko Uhlir i Sanja Bošnjak te glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

O njemu je Jutarnji list već pisao u ožujku ove godine jer se njime bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Državna geodetska uprava je i nakon toga nastavila poslovati sa zagrebačkom tvrtkom Geosoft, iako je Šanteka Povjerenstvo još 2019. godine kaznilo upravo zbog angažmana te tvrtke na čijem je čelu njegov vjenčani kum.

Tada, 2017., radilo se o poslovima vrijednima 54 tisuće kuna bez PDV-a, 190 tisuća kuna, pa opet 190 tisuća kuna te 55 tisuća kuna. Upravu to nije spriječilo da opet u svibnju 2020. godine sklopi novi ugovor s tvrtkom Geosoft, ali je tada odluku o odabiru donio zamjenik glavnog ravnatelja.

Sada će Državna geodetska uprava biti nositelj jednog od financijski “najtežih” projekta, iako unutar same Uprave očito postoje razni problemi.

Jutarnji list navodi da je dosad primio niz anonimnih dopisa o navodnim lošim odnosima unutar same Uprave, a i samo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa imalo je nekoliko predmeta na temu glavnog ravnatelja Šanteka, ali nisu utvrdili problem, osim u spomenutom slučaju.

U tim anonimnim prijavama spominju se sumnje na izuzetno loše međuljudske odnose unutar Uprave, navodni mobbing, pa i razna druga navodna neprimjerena ponašanja nadređenih spram zaposlenika, donosi Jutarnji list.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!