Projektom u Novom Jelkovcu podignuta kvaliteta života osobama s invaliditetom

Vijesti 11. velj 202212:40 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Završna konferencija na temu projekta “Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja” održana je u petak u sjedištu Gradske uprave, a na njoj je istaknuto da je tim projektom kroz radionice i razmjene znanja podignuta kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Projekt se provodio od 29. lipnja 2020. godine do 14. veljače ove godine, sa ciljem razvoja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom. Iako je proveden u pandemijskim uvjetima, 100 osoba s invaliditetom i 50 članova njihovih obitelji sudjelovali su u uslugama savjetovanja i pomaganja.

Europska sredstva za socijalnu politiku Zagreba

Održane su također radionice prijenosa znanja između stručnjaka, te šest događanja u zajednici, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić.

“Isto tako, opremili smo novi prostor u Sesvetama, nabavili novo vozilo, izradili digitalni priručnik sa svim iskustvima iz ovog projekta”, istaknula je Galić dodavši da je tako podignuta kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Na projektu je kao partner Grada Zagreba sudjelovalo Centar za autizam. “Kroz projekt smo osvijestili ono što nam je od prije poznato, da su mnoge osobe s autizmom u potrebi za stanovanjem u životnim zajednicama i dnevnim programima u Zagrebu”, istaknula je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan.

U projektu je sudjelovao i Centar za rehabilitaciju Silver razmjenom iskustava kod uključivanja terapijskih pasa u proces terapije, te Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži “Mali dom – Zagreb”, Centar za rehabilitaciju Stančić i Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je potrebu da gradska socijalna politika ide u smjeru pružanja izvaninstitucionalnih usluga u zajednici, da se na taj način osobe s invaliditetom integriraju u društvo.

“I dalje ćemo što više povlačiti novac iz europskih sredstava kako bi ojačali socijalnu politiku Zagreba”, poručio je Tomašević.

Projekt je vrijedio gotovo 1,5 milijuna kuna, a u potpunosti ga je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tomašević: Otvaranje žičare do kraja veljače

Nakon što je Žičara Sljeme dobila suglasnost Sanitarne inspekcije, Tomašević je najavio da bi trebala, ako sve dozvole budu išle kako treba, biti otvorena do kraja veljače.

“Početkom sljedećeg tjedna trebala bi biti izdana uporabna dozvola, nakon toga do kraja tjedna izvješće o sigurnosti žičare i nakon toga dozvola za rad koju izdaje Ministarstvo prometa”, rekao je Tomašević.

No, kako će se u žičaru dodatno uložiti 1,7 milijuna kuna za zaštitu od buke, Tomašević je najavio da će biti otvorena za javnost tijekom promotivnog rada, a onda će biti zatvorena na tjedan dana kako bi se izveli dodatni radovi.

“Neki od radova mogu se napraviti samo dok žičara ne radi. Ako se administrativni rokovi ispoštuju, bit će zatvorena nakon promotivnog razdoblja, a poslije toga ponovno otvorena i redovno će raditi”, kaže Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!