Prosvjed oporbe nije Vladi jedina briga, liječnički sindikat postaje sve nestrpljiviji. Što mogu očekivati od Vlade?

Vijesti 18. velj 202421:53 0 komentara

Prosvjed oporbe nije Vladi jedina briga. Iako se vode intenzivni razgovori oko uredbe i koeficijenata, liječnički sindikat ne odustaje od prosvjeda i štrajkova. Ministar Beroš ipak je uvjeren da do toga neće doći jer vlada je, kaže, napravila neviđen iskorak zbog kojega će svi dobiti veće plaće.

Kampanja ili ne – nedjeljna mini turneja ministra Vilija Beroša po Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Novi model nadoknađivanja zaostataka dramatično je srezao liste čekanja, potvrđuju ravnatelji županijskih bolnica u Varaždinu i Čakovcu.

“Samo u proteklih nekoliko mjeseci skratili smo liste čekanja mamografije za 55 posto, CT abdomena i zdjelice za 22 posto, a ultrazvuka abdomena za 16 posto”, rekao je Damir Poljak, ravnatelj opće bolnice Varaždin.

Jasno je što je ključ svega, kaže Poljak.

Možete imati sve uređaje, kadrove, uvjete rada, ali bez adekvatne organizacije nema pomaka na bolje.

“Da to daje rezultate, govore i podaci da su sve naše zdravstvene ustanove završile u plusu”, kazao je Anđelko Stričak, HDZ-ov varaždinski župan.

No, vjerojatno nikakva organizacija ne bi ništa značila da nije volje liječnika i zdravstvenog osoblja da rade u dodatnim smjenama, pa i nedjeljom, prvenstveno kako bi se pomoglo pacijentima.

I čelnica nacionalnog sindikata u nedjelju prezauzeta, nema vremena za TV ekipe – dan provodi u operacijskoj dvorani u čakovečkoj bolnici.

Beroš pojačava. “Implementirat ćemo”, kaže, kontrolni automatski sustav nadziranja liste čekanja na kojem rade u suradnji s FER-om.

Vlada pak još ne objavljuje kakve točno ustupke će dati oko uredbe o koeficijentima.

“Ne mislimo da smo najpametniji i da najbolje znamo, ponekad je potrebno saslušati nekog drugog. Tako da se razmišljalo o tome da su neki koeficijenti za pojedine grupe liječnika preveliki, a neki premali. Stoga će doći do određenog zdravorazumskog usklađivanja koeficijenata”, rekao je ministar Vili Beroš.

U prijevodu, potvrđuje Beroš, neki liječnici oni s najmanjim plaćama, dobiti će nešto veće povećanje plaća, dok će drugi dobiti nešto manje.

Liječnici pak ostaju nezadovoljni izjavama premijera i ministra o plaćama koje su navodno najviše u državi.

“Od 5000 najvećih plaća 4460 jesu liječničke. Radi li se doista o plaćama ili o kupnim primanjima?”

“Dakle, radi se o neto ukupnim primanjima. To je ono što svatko od nas dobije naposljetku na svoj račun. Radim isto kao što sam radio i ranije, ali sam daleko više za to plaćen”, rekao je.

Ravnatelji se slažu da je Vlada konačno ipak riješila pitanje plaćanja tih prekovremenih, koji su prije bili plaćeni paušalno.

Ministar ostaje pri svojoj izjavi – ne očekuje ne samo štrajkove nego niti prosvjede. Ova vlada je kaže, napravila nikad viđeni, povijesni iskorak, s ukupnim povećanjem plaća od milijardu i pol eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!