Nesloga sindikata u HEP-u: Jedni prosvjeduju, drugi ne. Oglasio se i HEP

Vijesti 31. ožu 202312:11 > 13:05 0 komentara
N1

Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede sazvao je za danas konferenciju za medije, a zbog sve većeg nezadovoljstva radnika, kako kažu, sindikat TEHNOS je prije nešto više od mjesec dana pokrenuo "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi".

Do sada je zahtjeve potpisalo oko 4.000 radnika odnosno trećina ukupnog broja radnika HEP grupe, navode iz TEHNOS-a.

“Taj broj je četiri puta veći od broja članova TEHNOS-a što pokazuje da je ova inicijativa prerasla sindikalno članstvo i postala spontana akcija svih radnika, što je i bio njen cilj. Ovako veliki broj nezadovoljnih radnika događa se zato što vrednovanje rada u HEP grupi već godinama posrće u odnosu na hrvatski i europski prosjek”, navode iz TEHNOS-a.

N1

S obzirom na to da je Uprava HEP-a ignorirala zahtjev za sastanak, kažu, danas su se okupili kako bi predstavnici radnika uživo iznijeli svoje zahtjeve Upravi.

Nešto nakon 12 sati ušli su u zgradu i od zaštitara zatražili sastanak s Upravom. “Kontinuiramo, godinama pokušavamo doći do dijaloga, ali bezuspješno. Najavili smo se za danas, rekli su da će nam javiti hoće li nas primiti”, rekao je sindikalist za N1. Nedugo potom dobili su poruku Uprave da ih ne mogu primiti jer nisu dobili najavu.

“Obratit ćemo se radnicima i onda odlučiti što ćemo dalje poduzimati”, rekao je Denis Geto iz TEHNOS-a.

Drugi sindikat – radi

U HEP-u djeluje i drugi sindikat koji ne podržava zahtjeve i način djelovanja TEHNOS-a.

Sandra Križanec/N1

Predstavnica drugog sindikata u HEP-u kazala je da je Geto bio član Radničke fronte i da iza njega i Tehnosa ne stoje članovi reprezentativnih sindikata. “Naši članovi rade i osiguravaju građanima Hrvatske svjetlo”, rekla je.

“Sindikati se ne trebaju baviti politikom već zaštitom prava svojih članova”, rekla je članica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

Oglasio se HEP

“Kako je Zakonom o radu propisano, Poslodavac dijalog može voditi jedino i isključivo s predstavnicima reprezentativnih sindikata, koji okupljaju najveći broj radnika HEP grupe. S reprezentativnim sindikatima Uprava društva vodi stalan i konstruktivan dijalog, a s ciljem osiguranja adekvatnih materijalnih i ostalih prava radnika HEP grupe. Sindikat TEHNOS predstavlja mali broj radnika HEP grupe, a njihove aktivnosti ocjenjujemo u ovom trenutku kontraproduktivnim za razvoj socijalnog dijaloga u HEP-u”, navodi se u priopćenju HEP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!