VIDEO Dan na covid-odjelu: “Pandemija nas je podsjetila da smo liječnici”

Vijesti 25. sij 202219:21 > 19:24 1 komentar
N1/ Ilustracija

Na covid-odjelu nema stanke. 80 posto kreveta je popunjeno, a o pozitivnim pacijentima mjesecima skrbi Sanjin Vanguža. Ovaj mladi medicinski tehničar u KBC-u Sestre milosrdnice brine o onima s najtežim kliničkim slikama.

“Ima dana kad pojedine ljude uspijemo skinuti s respiratora, jer ide poboljšanju. Ali, nažalost, nekad ima dana kad ide suprotno, ide pogoršanju, ljudima se pogorša. Naprosto, to nije lako za gledati.”

Točno 60 dana proveo je radeći na intenzivnoj. Ali, zna da je njegovim pacijentima još teže. On je jedina osoba s kojom imaju kontakt, obitelji i prijatelji ne mogu im doći, a neizvjesnost i strah nijhova su svakodnevica.

“Nije lako ispočetka, ali kad se sagleda s druge strane… Ljudi trebaju pomoć, a jedini koji im možemo pomoći smo mi. Od kukanja i plakanja nema ništa. Trebamo se boriti za dobrobit naših pacijenata.”

Epidemija je promijenila način funkcioniranja u bolnicama

Još prije dvije godine, radili su svatko na svom odjelu. Imali su gotovo uobičajeni dnevni ritam, navike, poznavali pacijente, dijagnoze i načine liječenja. Epidemija je to promijenila, mnogi su iz svojih ordinacija odlazili na covid-odjel. Tako i doktor Andro Košec, kirurg glave i vrata.

“Ova pandemija nas je sve podsjetila da smo zapravo liječnici. Ljudski život je fragilan, sve naše subspecijalizacije više nisu bitne. Naše pacijente smo upoznali u drugom smislu, mi smo sada pružatelji utjehe, uz njih smo. Kad možemo pomoć, kad ne, pružamo im barem malo sigurnosti.”

Koronavirus sada je u fokusu, ali drugi zdravstveni problemi nisu nestali. Na hitni prijem dnevno dođe i do 150 pacijenata. A svaki spašen život za ovu ekipu je najveća nagrada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare