Provjerili smo kakvo je stanje u školama prvog dana samotestiranja učenika

Vijesti 14. velj 202219:47 > 19:48 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dvadeset dana nakon najave potpredsjednika Davora Božinovića i tjedna dana prije novih praznika u škole je uvedeno samotestiranje učenika.

Organizacija očito nije sjajne jer sve škole su napokon primile testove, no nisu ih sve uspjele podijeliti roditeljima. Dok ministar obrazovanja u razgovoru za N1 ponavlja kako je smisao da što manje djece bude u samoizolaciji, puno je roditelja koji najnoviju mjeru provode, ali je ipak smatraju besmislenom.

Oni koji ne iskoriste testove i ostanu u školi značit će da njihov potencijalni, nesuđeni vlasnik neće biti oslobođen izolacije u slučaju pozitivnog kontakta u razredu. Evidenciju vode roditelji i razrednik.

“To je apsolutno odluka roditelja djece koja se ne žele testirati. Ako dođe naputak da se ponovi, mi ćemo to ponoviti ili ćemo vratiti testove tamo gdje smo ih i preuzeli”, rekla nam je ravnateljica OŠ Središće Violeta Vragotuk.

“Nema smisla, ali nema ni izbora”

Roditelji, koji to žele, trebali bi što prije testirati svoju djecu. Ipak, neki poručuju da im to nema previše smisla.

VEZANE VIJESTI

“Znači, traži se presumpcija zdravosti, to mi je apsolutni idotizam”, kažu jedni.

“Apsolutno ću koristiti testove jer koja mi je opcija, ostaviti dijete još u izoalciji. Ne znam više pravila, svi ih tumače na svoj način”, dodaju drugi.

“Dobili smo testove. Mislim da je to u redu preventivna mjera i trebalo bi po tome postupati”, ističu treći.

Podatke o rezultatima mjere samotestiranja Ministarstvo bi trebalo dobiti do kraja tjedna. Za to vrijeme, od 231 testiranog u zagrebačkoj OŠ Jabukovac, ravnateljica kaže, nijedan učenik nije pozitivan.

“Imamo samo dvoje učenika na cijeloj školi koji su pozitivni, ali od prije. Ja sam za to da se češće testiraju i dvaput tjedno. Jedino što mi je žao da i učitelji nisu dobili testove za testiranje”, kazala je Romana Cvrtila, ravnateljica OŠ Jabukovac.

U srednjim školama ipak nešto drukčija slika. Bilo je i pozitivnih rezultata s karakterisičnim simptomima. U Upravnoj školi jedan takav slučaj.

“Zasad se javila samo jedna učenica da je pozitivna. Onda njeni kontakti negativni su došli u školu, a učenica koja nije preuzela testove a njen je kontakt, ima mjeru samoizolacije”, pojasnila je još jednom Suzana Hitrec iz udruge ravnatelja srednjih škola.

Idući korak bilo bi skidanje maski.

Preprodaja testova

No, krenimo redom. Mjeru samotestiranja, koja bi trebala smanjiti broj izolacija, neki su odlučili unovčiti. Pojavljuju se oglasi u kojima se preprodaju testovi.

VEZANE VIJESTI

“To je smišljena provokacija onih koji se suprotstavljaju svemu i svačemu, pa tako i ovom. Tko bi radio veliki posao na dva testa i zaradio 24 kn ili 48 kn”, istaknuo je Radovan Fuchs, ministar obrazovanja.

I u oglasniku i na društvenim mrežama mogu se naći identični testovi kao u školama. Kritike stižu iz udruge ravnatelja.

“To je stvarno neprihvatljivo da prodaju nešto što su dobili i preuzeli i imaju odgovornost da se testiraju i njihova je odgovornost i bilo bi dobro da to ne rade”, ističe Hitrec.

Srednjoškolci, u prvom redu maturanti, pola svog školovanja proveli su u pandmeiji, s još jednom mjerom u školama nisu iznenađeni.

“Negativan sam bio, ne vidim prevelikog smisla, ali evo testirao sam se i bio sam negativan”, “Svakako svi imamo maske tako da ovi testovi su meni skroz nepotrebni”, kažu učenici.

Za mjesec dana tjedno testiranje trebalo bi postati stvar prošlosti, a nove upute Ministarstva s nestrpljenjem čekaju učenici i roditelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!