Prvi Bradleyji stigli u Hrvatsku, iz Amerike tvrde: “Zajedno smo sada jači”

Vijesti 06. pro 202311:38 0 komentara
Maj. Allan Laggui/Us Army/SWNS / SWNS / Profimedia / Ilustracija

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da su 6. prosinca u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 za Oružane snage RH.

Kako navode iz američkog veleposlanstva, ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, ojačati obrambenu poziciju NATO-a u regiji i ponuditi poboljšane mogućnosti hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država.

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti u potpunosti obnovljena. Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja i naoružanja, bojanja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Po završetku obnove, osoblje DDSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke.

“Nabava borbenih vozila Bradley čini Hrvatsku snažnim i sposobnim saveznikom koji je sada još jači i sposobniji. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika”, rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

“Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom Đure Đakovića u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije”, rekao je.

“Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju naših zemalja”, dodao je Fleming.

Sjedinjene Države dodaju kako s ponosom podržavaju hrvatski program Bradley i zajedničke obveze prema NATO savezu te da su u tu svrhu osigurali gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bi povećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara.

Dodaju i kako će Nacionalna garda Minnesote pomoći Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradley kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) zajedno s Hrvatskim oružanim snagama.

“To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači”, priopćili su iz američkog veleposlanstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!