Prvi otkaz u Banovini: “Djelatnike dijelimo na radnike i neradnike”

Vijesti 22. kol 202212:52 > 13:07 0 komentara
N1

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak održat će u ponedjeljak konferenciju za medije na temu "dobar javni službenik ne smije biti žrtva neradnika".

“Jedan od naših političkih ciljeva je povratak povjerenje u javnu upravu i javne službe. Naše uvjerenje je da su u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama većina zaposlenih marljivi, pošteni i vrijedni radnici i da dobro obavljaju svoju posao.

Među njima, uvijek u svakom žitu ima kukolja, ima onih koji ne doprinose radu, koji ne poštuju radno vrijeme, a ponekad niti ne dolaze na posao. Baš zato da vratimo dignitet javnoj upravi, da zaštitimo radnike od neradnika, odlučili smo se uhvatiti u koštac s tim problemima”, poručio je Puljak.

VEZANA VIJEST

Kaže da nema diskriminacije prema stranačkoj pripadnosti. “Ne radi se ni o kakvoj političkoj odmazdi, djelatnike dijelimo samo na radnike i neradnike i nitko neće biti diskriminiran jer je pripadnik neke političke stranke.”

“Svi koji pošteno i vrijedno rade svoj posao imaju mjesto i mi ćemo stati iza njih, a oni koji žele iskorištavati način da oni više ne budu među nama i da očistimo gradsku upravu i tvrtku od takvih ljudi”, istaknuo je.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević naveo je detalje o jednom takvom slučaju.

“Jedan djelatnik koji se nalazio na godišnjem odmoru i koji u gradskoj upravi nije bio od petog mjeseca, dan ili dva nakon 2. kruga izbora magično se prijavio na ulazu u gradsku upravu. Pokrenuli smo internu istragu, koristili video nadzor i prijave unutar sustava kartica. Evidentirali smo koja je to osoba radila u njegovo ime. Ta se osoba i ispričala, priznala djelo. Pokrenuta je teža povreda protiv službene dužnosti”, pojasnio je Ivošević.

Kaže da ta osoba od ukupnih 12 mjeseci u godini, 10 mjeseci u konačnici nije bila na poslu. U petom mjesecu je također napustio Hrvatsku, potvrdio im je MUP. Podnešena je i prijava HZZO-u zbog sumnje na lažno bolovanje.

N1

Novinari su gradonačelnika upitali je slučajnost da je osoba o kojoj je riječ član HGS-a.

“Ne znamo uopće radi li se o članu HGS-a. Nije se pojavio na poslu osam dana i po zakonu mu prestaje ugovor”, rekao je Puljak, navodeći da je ista ta osoba tražila sporazumni otkaz o radu nakon što se sve saznalo, što je odbijeno.

“Lažna bolovanja nećemo tolerirati”, dodao je.

“Hrvatski pravni sustav često nije dobar u borbi protiv neradnika i onih koji ne doprinose”, dodao je gradonačelnik Splita.

“Ovo je primjer na koji se način želimo boriti za vraćanje digniteta u javne službe”, poručio je Puljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!