Psihijatar o mentalnom stanju: Nikome nije lako, ali bilo je težih situacija

Vijesti 13. velj 202122:32 0 komentara
Unsplash

Kako pandemija utječe na psihičko zdravlje, što misli o cijepljenju preko reda, a što o lockdownu, za Dnevnik Nove TV ispričao je dr. Špiro Janović.

Mentalno stanje okovano pandemijom analizirao je psihijatar Špiro Janović, koji je kazao kako je normalno da se mladi, koji se zadnjih nekoliko vikenda okupljaju u većoj mjeri, u ovoj situaciji ne osjećaju dobro. “Ova pandemija otežava njihove dobre dane”, pojasnio je Špiro Janović za Novu TV.

Mladi često misle da u društvu vrijede dvostruka mjerila.

VEZANE VIJESTI

“Ne bih to tako nazvao, ovo je situacija velikih iznenađenja, o virusu ne znamo dovoljno. I zbog toga se neki uzusi mijenjaju. Promjene stvaraju doživljaj nekompetencije”, istaknuo je Janović i dodao da gotovo da nešto u što smo se zaklinjali jučer, ne možemo biti sigurni danas.

Dotaknuo se i naglog obrata u percepciji cijepljenja među građanima. Prvo se nitko nije htio cijepiti, sad se cijepi i preko reda.

“Sve se dogodi u nepunih 10 dana. Čak je i među zdravstvenim djelatnicima postojala skepsa, a sada je prevladao razum oko cjepiva”, rekao je, a komentirao je i slučajeve “da se ne baci”.

“Moramo znati da, mi liječnici u Hrvatskoj, rasli smo na idejama Andrije Štampara. Ideja javnog zdravstva snažno propagira cijepljenje. Mi liječnici, dobri liječnici, bismo trebali biti pobornici toga. Zbog toga postoji želja da se što više populacije cijepi. Ja sam uvjeren da nitko nije cijepljen mimo indikacija”, kazao je Janović.

Što se lockdowna tiče, zaključio je kako nije lako, ali da će i ovo proći. “Nikome nije lako. Svima nam je dosadilo. Realitet ne pita za želje. Moramo biti disciplinirani. Moramo se sjetiti da je bilo i težih situacija. Ova je zemlja u zadnjih 30 godina prošla puno teških situacija i iz svih smo izašli bolji i jači i tako će proći i ova pandemija”, zaključio je Janović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!