Psihoterapeutkinja o posljednjem fenomenu s TikToka: “To je jedna potreba za pažnjom”

Vijesti 17. sij 202422:13 1 komentar
N1

Psihoterapeutkinja Irena Jurjević gostovala je u Newsnightu kod naše Ivane Tomić gdje je komentirala utjecaj društvenih mreža na ponašanje djece.

Nedavno su američki mediji pisali o nepristojnom ponašanju desetogodišnjih djevojčica u drogerijama i kako je to sve poteklo od društvenih mreža, prvenstveno TikToka. U ovom posljednjem fenomenu djevojčice kradu šminku, rade nered u drogerijama i mole roditelje da im kupe šminku koju su vidjele da koriste njihove omiljene influenserice.

Jurjević smatra da se ne trebamo odmah zgražati nad takvim stvarima.

“Ne bi trebali za svaki trend koji se pojavi gledati katastrofično. Treba pogledati što se događa u pozadini. Tko je u njihovom životu, kakvo je njihovo društvo. Puno je parametara koji mogu utjecati na taj jedan TikTok video.”

Jurjević ističe kako je danas veliki pritisak nad roditeljima.

“Jedna stara izreka kaže da bi se dijete odgojilo potrebno je cijelo selo. Danas je jako puno toga stavljeno samo na jednog roditelja ili dva ako imamo sreće. Ako taj jedan roditelj radi od devet do pet, teško da ima kapacitet da se u potpunosti posveti svome djetetu. To je jedan slojeviti sustav u kojem nema krivca.”

“Da bismo imali što manje situacija da nam djecu odgajaju društvene mreže potrebno je osigurati jedno društvo koje odgaja, trenutačno mi ne idemo prema tom smjeru.”

Sve češće na društvenim mrežama niču influenseri od svega sedam godina koji uz pomoć roditelja snimaju i objavljuju videe.

“To je jedna potreba za pažnjom. Ako pažnju nismo uvažili, tražit ćemo je na druge načine: na društvenim mrežama, taj influenserksi stil… Pri tom smatram i za djecu i za odrasle. Ako roditelji u svojim formativnim godinama nisu dobili pažnju, oni će je tražiti u odraslim godinama. I onda imamo ovako neke situacije”, komentirala je Jurjević.

“Koliko nam je ispunjen život u stvarnom vremenu, toliko ćemo manje tražiti u virtualnom vremenu”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare