Puhovski: Bandić će se pamtiti kao važna figura, više pozitivna nego negativna

Vijesti 28. velj 202119:44 > 19:56 2 komentara
N1

Analitičar Žarko Puhovski komentirao je u Dnevniku N1 politički put Milana Bandića, koji je iznenada preminuo u 66. godini, kao i što bi sad moglo uslijediti u kontekstu lokalnih izbora.

“Bandić je bio kontroverzan, a političari koji vode Hrvatsku nisu spretni kad moraju igrati po nepostavljenim shemama”, rekao je Žarko Puhovski komentirajući izraze sućuti vrha vlasti koji su stigli prilično kasno.

VEZANE VIJESTI

“Milanović je to učinio korektno, nisu se voljeli i ostao je dosljedan, kratko je izrazio sućut. To mu treba uzeti za dobro za razliku od drugih koji su patetično sad rekli da nakon smrti ne treba govoriti oštro. To je po mom sudu loša interpretacija stare formule ‘nikad loše o pokojnima’. To je imalo smisla jer se pokojnik ne može braniti, no Bandić je bio toliko napadan, da jedan napad više manje ne radi razliku.”

Puhovski ocjenjuje da će se Bandićeve afere brzo zaboraviti:

“Po meni nije bio problem to što je dijelio ljude nego okupljao. S velikom protupropagandom, nizom prigovora, on je okupljao ljude, to ostaje kao politički problem, njegov profil je bio profil političara koji nije mogao biti moderan. Koncept modernog političara nije prihvaćao.

Povijest će postići to da će se afere brzo zaboraviti. Možda će doći do opuštanja u DORH-u kad više Bandića nema. Ostat će zapamćen kao najdugovječniji gradonačelnik. Nije učinio velike prekretne stvari, ali je mnoge stvari popravio, od Bundeka, niskopodnih tramvaja… Pitanje za njega je uvijek bilo jedno te isto – koliko je bilo preskupo. Ali i to će se zaboraviti, ostat će kao važna, ali ne i najvažnija figura u zagrebačkoj povijesti, rekao bih više pozitivna nego negativna.”

Alibi kandidati lokalnih izbora

Komentirajući kako bi sad mogli izgledati lokalni izbori rekao je:

“Nastaje novo miješanje karata. HDZ i SDP su se osramotili jer su poslali blijede kandidate. SDP je poslao kandidata koji ne zna koji tramvaj ide s Trga u Dubravu, a HDZ-ov ne može složiti rečenicu da ne spomene Vladu RH. Oni su alibi kandidati. Ostaje Tomašević koji se mora okrenuti od kritike Bandića i pitanje je hoće li Škoro uletjeti u tu desnu rupu. Čini mi se malo vjerojatno da bi dva lijeva kandidata ušla u drugi krug, sad ide sve ispočetka.”

VEZANE VIJESTI

Puhovski je dodao da vjeruje da će Bandićeva stranka sad kao kandidata predložiti njegovu zamjenicu, Jelenu Pavičić Vukičević.

“Kalinić je previše radikalan, a i prigovara mu se oko potresa. Kad netko prihvati i dobije upravu u ruke, onda će se pokazati kakve su bile financijske pukotine. Tu je problem za ljude poput Tomaševića, da si nađu ljude kao što je Tuđman našao Manolića. Oni trebaju nekog svog Manolića, ne u udbaškom smislu, nego čovjeka koji zna kako sustav funkcionira.”

Na pitanje je li izgledno da HDZ ipak promijeni kandidata, Puhovski odgovara:

“Mislim da je to razlog što je kasnilo Plenkovićevo obraćanje, to što se mora opredijeliti između male sramote da promijeni kandidata i velike sramote da izađu s kandidatom koji će loše proći, pogotovo ako se Škoro kandidira. Tko god bio kandidat HDZ-a, mora se obraćati Bandićevom biračkom tijelu. Političari u Hrvatskoj nemaju kulturu priznavanja grešaka, sumnjam da će se to dogoditi pa će vjerojatno ostati isti kandidat.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare