Puhovski: Službenom Beogradu smo svi bagra ustaška, od Plenkovića do vas i mene

Vijesti 14. lis 202212:07 1 komentar

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao, među ostalim, optužnicu protiv hrvatskih pilota podignutu u Srbiji.

Puhovski smatra da je pilotima trebalo organizirati suđenje u Hrvatskoj te da je velika greška taj, kako ga je nazvao, “obranaški stav – ne damo naše ljude”.

“Naravno, država štiti svoje državljane, ali postoji neka granica. Ratni zločin i povreda međunarodnog humanitarnog prava je takva granica, tako da tu treba biti kritičan spram hrvatskih vlasti, što naravno ne niječe činjenicu da je ovo što se događa u Srbiji čista politička igra, a ta je igra postala mogućom zahvaljujući tome što je Hrvatska igrala drugu, takozvanu patriotsku političku igru i onda smo se našli u situaciji koju je, po mom sudu, beogradski odvjetnik vrlo korektno opisao”, rekao je Puhovski.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da nije točno da u Haagu nije bilo riječi o događaju za koji Srbija tereti pilote. “Taj je događaj bio razmatran u Haagu, čak sam ja u svojem svjedočenju djelomično govorio o tim stvarima, marginalno, ali jesam i haško je sudište, odnosno tužiteljstvo, zaključilo da to nije jasno vezano uz ponašanje Hrvatske vojske, tako da je to skinuto s dnevnog reda, ali je razmatrano”, rekao je Puhovski.

Istaknuo je da to može biti argument Vladi, ali da ga se rijetko spominje. “Imate i protuargument – možda su pronađeni novi argumenti. Tu je problem što iz Srbije nisu došli nikakvi materijali u Hrvatsku. Budući da ratni zločin ne zastarijeva, moguće da su pronašli nove dokumente ili argumente. U normalnim odnosima događalo bi se da Srbija pošalje Hrvatskoj i traži da pokrene postupak pa ako Hrvatska ne pokrene postupak, onda Srbija po univerzalnoj jurisdikciji ima pravo to činiti, ali oni nisu ništa tražili. Oni imaju jednostavan stav – to je bagra ustaška, a to su svi od Plenkovića do vas i mene, i Pupovca ako treba, od njih ne možete ništa očekivati i, prema tome, nećemo se gnjaviti time da im šaljemo faksove, mailove”, rekao je Puhovski.

Komentirao je i najave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, da će graditi naftovod prema Mađarskoj jer se Hrvatska, kako Vučić tvrdi, pokazala kao nepouzdan partner.

“Sad su jadne ustaše krivi i za naftovod. To su zaista sulude stvari. Može se raspravljati o tome kad Vučić kaže da je Hrvatska nepouzdan partner, ali kakve to veze ima s ustašama? To je potpuno nejasno. To je jedna stvar koja je nezamislivo glupa. S hrvatske strane se kaže da želimo principijelni stav da nema uvoza iz Rusije, ali Mađarska kao članica EU-a, uvozi iz Rusije i smije uvoziti, a mi to branimo jednoj nečlanici EU-a. To je tragikomično zamršeno pitanje i zavrzlama Bruxellesu jer se ne mogu dogovoriti kako izaći na kraj s Orbanom, a nakon promjena u Italiji će se još teže o tome moći odlučivati”, rekao je Puhovski.

Politički je analitičar komentirao i izjavu premijera Plenkovića o vanjskim utjecajima koji orkestriraju poteze oporbe. “Stvar je prešla granice s tom idejom vanjskog i unutrašnjeg neprijatelja, to je stara staljinistička floskula. Jednostavna racionalna argumentacija glasi ovako – Rusija u ovom trenutku jedva ima snage održati vlastiti režim. Ideja da bi se bavila promjenom režima bilo gdje u svijetu, a posebice u Hrvatskoj, besmislena je. Ja ne vidim nikakvog argumenta da se oporbi pripisuje da su vanjski plaćenici”, rekao je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare