Pusić o Schengenu i euru: HDZ-ovo svojatanje uspjeha je jedina negativna sjena

Vijesti 02. sij 202311:44 1 komentar
N1

Deset godina od ulaska Hrvatske u EU, uspješno smo ispunili svoja dva strateška cilja: ulazak u Schengen i eurozonu. Ova dva značajna događaja komentirala je bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić.

Na pitanje o tome koliko je zapravo velik ovaj uspjeh Hrvatske, Pusić objašnjava: “Meni je žao da Rumunjska i Bugarska nisu primljenje u Schengen, ali svakako za Hrvatsku je to vrlo dobro. To je opipljivi rezultat za sve i mislim da svi možemo biti zadovoljni time. Ističe da ovime završava tek početak hrvatskih europskih integracija. “Sada se moramo koncentrirati na sve ono što nam ti uvjeti koje smo realizirali omogućavaju, ali naravno i na sve obaveze koje iz toga proizlaze.”

Pusić je komentirala i HDZ-ovo svojatanje ovih uspjeha. “To je možda jedina negativna sjena na ovom dobrom događaju i uspjehu za Hrvatsku. Cijeli europski projekt je uspio upravo zato što nije ničiji osobni ni ničiji stranački. Tu su desetine tisuća ljudi koji su doprinijeli tome gdje Hrvatska je, a najviše je doprinijela činjenica da je oko ulaska u Hrvatske u EU sačuvan konsenzus i zajedništvo. Ovo svojatanje – ja pa ja, samo HDZ – je kontraproduktivno. Manje svojatanja, više zajedništva”, zaključuje.

Ističe da Hrvatska sada mora iskoristiti stečene uvjete za svoj daljnji razvoj: “Sada je vrijeme preuzimanja odgovornosti barem za same sebe, a onda i za tu širu zajednicu EU-a, za koju se pokazalo da je potencijalno u opasnosti nakon ruske agresije na Ukrajinu. Možemo postati i izgraditi se u jednu čovjekoljubivu demokratsku zemlju. To još nismo uspjeli napraviti, ali nadam se da hoćemo.”

Bivša ministrica smatra da se Hrvatska kroz vanjskopolitičke ciljeve u budućnosti treba fokusirati na Zapadni Balkan. “Cilj Hrvatske je sada formirati vlastitu vanjsku politiku i doprinijeti formiranju vanjske politike EU-a. Naše mogućnosti s obzirom na lokaciju i veličinu, su zaista veće nego što bi naša veličina ukazivala. Postoji Zapadni Balkan koji je okružen teritorijem EU-a, ali se u ovom razdoblju jednim dijelom udaljio od demokratskih standarda u kojima mi želimo živjeti. To je naš interes i interes EU-a, i tu Hrvatska može odigrati jednu vrlo važnu vanjskopolitičku ulogu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare