Pusić: Sramotno što je Oluja i dalje izazov za odnose Hrvatske i Srbije

Vijesti 04. kol 202212:32 > 12:45 0 komentara
N1

"Smatram sramotnim da je 27 godina nakon vojno-policijske akcije Oluja to još izazov za odnose Hrvatske i Srbije", rekla je u intervjuu za dnevni list Danas bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja smatra da to pokazuje kako današnja vodstva zemalja u regiji itekako politički koriste ratove devedesetih.

Vesna Pusić ne vidi ništa čudno u tome da su u Hrvatskoj bili sretni kada su vidjeli da rat završava i da će Hrvatska postojati na cijelom svom teritoriju, “ali to nikako ne znači da se slavi činjenica da je taj rat okončan i s između 150.000 i 200.000 izbjeglih i prognanih građana srpskog etniciteta, niti znači da se slave zločini počinjeni s hrvatske strane”.

VEZANE VIJESTI

“Što se Hrvatske tiče, Oluja je bila vojna operacija koja je de facto završila rat u Hrvatskoj i oslobodila glavninu privremeno okupiranog teritorija i tako spriječila formiranje trajnog destabilizatora, neke vrste Republike Srpske u Hrvatskoj”, objasnila je Pusić za Danas.

Bez toga, kako je ocijenila, Hrvatska ne bi mogla postati stabilna država, ne bi mogla ući u EU, NATO, Eurozonu i generalno ne bi mogla funkcionirati.

Glavna odgovornost i grijeh tadašnjeg hrvatskog rukovodstva, ukazala je Pusić, dogodio se poslije Oluje, u tri, četiri tjedana u kojima je “dozvoljeno bezvlašće u oslobođenim područjima”.

“Većina zločina nad hrvatskim Srbima civilima dogodila se upravo u tom razdoblju i to je svakako crna mrlja, mislim više na tadašnjem hrvatskom političkom vodstvu, nego na hrvatskoj vojsci”, smatra Pusić.

Hrvatske vlade su u više navrata pokušale uključiti odavanje pijeteta tim žrtvama u obilježavanje godišnjica akcije Oluja, tvrdi, ali misli da bi to trebalo biti jasnije, nedvosmislenije i eksplicitnije izraženo.

“No, ljudi stradali u ratu i od rata nikada neće doživjeti poštenu pravdu. Najbolje što im možemo osigurati je da njihovi nasljednici žive u pravednoj, demokratskoj, pravnoj državi, bez diskriminacije i ratnog huškanja”, naglasila je Pusić uz poruku da ćemo se svi u regiji oko toga morati još malo potruditi.

Osvrćući se na ocjene o povijesnom revizionizmu u Hrvatskoj, ocijenila je da je svako negiranje zločinačkog karaktera ustaškog režima povijesni revizionizam koji treba razotkriti i prokazati.

“No, to ni na koji način ne objašnjava niti opravdava pokušaj srpskog predsjednika Vučića da iskoristi žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac za današnju političku mobilizaciju na mržnji prema susjedima. Ako išta, to može biti mjesto pomirenja ili zajedničkog pijeteta”, zaključila je Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!