“Putin je opasan tip koji je u stanju upotrijebiti nuklearno oružje”

Vijesti 21. ruj 202209:04 1 komentar
N1

Politolog i znanstvenik Anđelko Milardović, jedan od organizatora Šestog međunarodnog energetskog foruma (INTERENEF) koji se održava u Splitu 23. rujna, komentirao je u Novom danu Putinov govor i poziv na djelomičnu mobilizaciju, kakve to posljedice može ostaviti i kakve sve scenarije na zimu možemo očekivati.

“Moglo bi se reći da je poslao oštro upozorenje”, rekao je Anđelko Milardović o jutrošnjem govoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Ako se isrcpe klasična sredstva ratovanja, moguća je upotreba atomskog oružja što dovodi u pitanje mir i opstanak u svijetu. Kad se krene s takvim oružjem, tome kraja nema. Ruski vladar je opasan tip koji je to u stanju napraviti jer poraz na terenu značio bi upotrebom nuklernog oružja očajnički potez.”

Komentirajući ruske energente i ovisnost Europe o njima rekao je:

“Putinovim napadom na Ukrajinu i nakon govora njemačkog kancelara u veljači odlučeno je da se Njemačka i Europa upute na put smanjenja energetske ovisnosti o Rusiji i taj govor je komentiran kao zaokret. Trasirana je nova politika jer s druge strane imamo Rusiju kao energetsku državu, Putina koji koristi energente kao vanjskopolitičko oružje s prijetnjama da će uskratiti isporuku plina. To znači izravno ugrožavanje gospodarsko njemačke prvenstveno, ali i ostalih zemalja Europe. To su velike geopolitičke igre gdje se energija koristi kao izvor političke moći i instrument geopolitičkih pritisaka na Europu.”

Milardović ističe da države moraju same zajamčiti građanima toplu zimu: “Ruska zima je metafora da skrenem pažnju da postoji mogućnost radikalizacije u području energetske politike i da se preko ruskih plinovoda može zaustaviti dotok tog energenta. Vlade i države se moraju pripremiti na obrambeni scenarij kako zajamčiti energente građanima. Ako se to ne dogodi, implikacije mogu biti socijalne i političke, mogu biti nemiri, stvar može izmaknuti kontroli.”

Vrativši se na Putinov govor napomenuo je da se Europa nalazi u nekoj vrsti klopke kad su u pitanju energenti:

“Iz govora je vidljivo da ne priznaje poraz. Slijedi dodatna mobilizacija, igrat će se ratna igra do kraja. Što se tiče geopolitike i energije, vodit će se borba na tragu energetskog rata s EU-om i preko toga će se nastojati slabiti moć zapada i Europe. Došli smo u zanimljivu situaciju da su se Europa i EU našle između politike Putina i američke politike koja tretira energetsku politiku EU-a kao tip energetske sigurnosti i čak je donijela neke zakone koje je ugradila u svoj zakon o nacionalnoj sigurnosti. Europa je u tipu klopke ili mišolovke kad su u pitanju energenti. Postavlja s pitanje etičke dimenzije. Energetska tranzicija da, smanjivanje dobavljanja energenta dolazi u obzir – ako se od njih kupuje, puni se blagajna Kremlja i može se koristiti za financiranje rata i tome kraja nema.”

“Hrvatska ima energetsku strategiju, mislim da je primarni zadatak Vlade osigurati energente da zimu provedemo u toplim domovima. Prijetnju Putina treba uzeti ozbiljno, ne znamo kako će se ponašati u slučaju gubitka na terenu. Kako se odnositi prema takvom vladaru koji pokušava atomskim oružjem disciplinirati sve oko sebe i kako se svijet treba postaviti prema njemu”, zapitao se Milardović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare