Račan: “Bilo bi divno i krasno da Grbin ima ogroman rejting i da je omiljen, ali igramo s kartama koje imamo”

Vijesti 01. ožu 202411:37 1 komentar

O nadolazećim parlamentarnim izborima u N1 Studiju kod Igora Bobića govorio je član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan.

Kaže da nema kristalnu kuglu i ne zna što će odlučiti HDZ, koji će biti točan dan izbora.

“Nepotrebno je licitiranje datumima. Umjesto da se ide prema što većoj stabilnosti i da se što ranije moguće zna kad će biti izbori, što bi bilo naprosto pristojno i potrebno, HDZ iz nekog razloga kalkulira i petlja. Što se nas tiče, spremni smo da oni budi i sad na proljeće i da budu na jesen”, rekao je Račan.

“Očito ovo licitiranje govori o njihovoj nervozi, nesigurnosti kad da idu na izbore. Plenković kaže da je sve to legitimno. Puno toga je legitimno, ali nije dobro. Očito misle da im nekakvo iskakanje iz zasejde ide u korist. Ne vidim korist za bilo koga osim stvaranja tenzija i napetosti u društvu oko nečeg što je proceduralno, a to je datum izbora”, dodao je Račan.

Član Predsjedništva SDP-a ističe da se situacija na političkoj sceni zna brzo promijeniti, podsjeća da je do prije mjesec dana prevladavala atmosfera da će SDP na izbore sam, uz eventualno nekoliko pojedinaca.

“Uskoro će se znati s kim i kako SDP ide na izbore”

“Međutim, atmosfera se prije svega promijenila zbog silovanja imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika. Nakon prosvjeda nastala je nova društvena situacija, očekivanje javnosti da što veći dio oporbe izađe na izbore zajedno. To je komplicirani proces koji treba proći, nije lagan, ali radimo na tome”, rekao je Račan.

“Trenutna arhitektura je drugačija od svega ranije, osim SDP-a tu nema drugih nacionalnih opcija, sve druge su jake regionalne te se tako i pregovara. To sve traje, teško je, no dat ćemo sve od sebe. Uskoro će se znati s kim i kako SDP ide na izbore”, kaže.

Dodao je i da se razgovara o ponudi Možemo za zajednički izlazak u četiri izborne jedinice (IV., V., VII. i IX.). Račan je još jednom naglasio da je zajednički izlazak najbolji za sve, “i za nas i za Možemo i osigurava bolji rezultat za nas u svim izbornim jedinicama i smanjuje broj mandata HDZ-u i desnim strankama. Pustimo, razgovori će se još odvijati”.

Račan je rekao da je prosvjed pokazao da je SDP živa stranka koja je spremna djelovati, a komentirao je i svog predsjednika Peđu Grbina.

“Imamo najboljeg mogućeg predsjednika kojeg u ovom trenutku možemo imati i svaka druga politička rasprava u ovom trenutku je nepotrebna, pogrešna jer takva promjena se neće dogoditi, nije moguća. Bi li bilo divno i krasno da Grbin ima ogroman rejting i da je omiljen – da. Bilo bi dobro za izbore, ali igramo s kartama koje imamo. Radiš najbolje što možeš u okolnostima koje jesu. On je čovjek koji može pobijediti Andreja Plenkovića i sastaviti buduću Vladu”, uvjeren je Račan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare