Liječnik: Korona nas treba zabrinjavati puno više od majmunskih boginja

Vijesti 24. lip 202209:57 > 09:59 0 komentara
N1

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa bio je gost Novog dana i pričao je o prvom slučaju majmunskih boginja zabilježenom u Hrvatskoj, kao i koronavirusu.

Govoreći o pojavi majmunskih boginja, Rađa je rekao da kako stvari stoje one nisu pretjerano opasne.

“Osim onih osjetljivijih i specifičnih grupa koje su podložne zarazi, nije nešto učestali prijenos. Kod osjetljivijih skupina zna biti čak i dosta visoka smrtnost, ali u općoj populaciji nije tako zabrinjavajuća bolest”, ističe.

VEZANE VIJESTI

Kaže da nas puno više treba zabrinjavati situacija oko korone jer brojke rastu.

“Broj zaraženih iz dana u dan je sve veći, broj onih na bolničkom liječenju u zadnjih 10 dana je porastao sa 150 na 200. Ako se nastavi ovako, najesen kad dođu hladnji dani i kad se zatvorimo, moglo bi biti problema s koronom”, govori.

Što se može učiniti da se spriječi veći val zaraze?

Upitan o tome što bi se moglo učiniti da se očuva dobra turistička sezona, Rađa smatra da bi najučinkovitija mjera bila nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

“Kako brojke budu rasle i broj zaraženih će biti veći, imamo sreće što nisu došle nekakve gore mutacije virusa. Još uvijek je na ovoj poprilično benignoj mutaciji. Ako dođe do nekakve mutacije i gore varijante virusa, onda će definitivno ponovno trebati uvesti one epidemiološke mjere koje su postojale ranije”, kazao je Rađa.

Postojeća cjepiva još uvijek su učinkovita, objašnjava liječnik.

“Vjerujem da stručnjaci u proizvodnji cjepiva rade na tome da se prilagode cjepiva za potencijalno nove varijante virusa, ali postojeće cjepivo je učinkovito za postojeće sojeve virusa”, kaže.

Za dobru turističku sezonu, tvrdi on, trebalo bi dobro balansirati uvođenje epidemioloških mjera.

“Definitivno je tu nošenje maski u zatvorenim prostorima. Dosta je široka paleta mjera koje se mogu uvesti prije lockdona”, ističe.

Napomenuo je da se majmunske boginje ne mogu uspoređivati s koronom.

“To su potpuno drugačiji virusi. Imunokompromitirane osobe su daleko izloženije, a virus se puno teže prenosi nego sama korona. Situacija ipak nije toliko ozbiljna kao s koronom”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!