Čačić: Jasno je da uz HDZ idu Domovinski pokret, manjinci i liberali

Vijesti 02. lis 202310:20 1 komentar

Predsjednik Reformista Radimir Čačić gostovao je u Novom danu te se osvrnuo na brojne političke aktualnosti i činjenicu da ankete daju iznimnu prednost Andreju Plenkoviću i HDZ-u uoči parlamentarnih izbora.

“Dobro se sjećam kad je Plenković bio konkurent Milanoviću. Ne da nije bio u istoj ligi nego šest ili deset razina ispod Milanovića, kad govorimo o znanju o upravljanju, vođenju države, izvršnoj vlasti… Milanović je znao gotovo sve. Sad Plenković zna gotovo sve jer je tu sedam godina, a nikad u toj vodi nisu plivali Sandra Benčić i Peđa Grbin. Oni znaju toliko koliko je Plenković znao dok je pobijedio”, rekao je Čačić pa nastavio:

“Ova priča o jalovoj i bezidejnoj oporbi ili da nema osobe koja bi ga zamijenila, nije argument. Ako je itko jalov i bezidejan, to je HDZ. Jer, ne samo da nije riješio probleme nego ih je produbio. Pravosuđe nam je najgore u Europi. Tako nas gledaju naši građani, a tako nas gledaju i u Europi. Povjerenja u sudstvo i sustav nema.”

Naglasio je da problem leži i u činjenici što tvrtke nemaju povjerenja u pravosuđe. Potom, tu je zdravstvo…

“Vidi li itko išta osim podržavljenja bolnica? Čak tri četvrtine gubitaka stvorile su klinike pod državom pa ovo što nazivaju rješenjem to svakako nije”, smatra Čačić.

Povijesno, ušli smo u Schengen, zaustavlja se spirala inflacije, tu je prvi Rafale, a i na energetsku politiku su vladajući podosta ponosni.

N1

“Schengen i euro su za Hrvatsku jako dobre stvari i predstavljaju uspjeh ove Vlade. O tome dvojbe nema. Ono što bi iza ta dva uspjeha HDZ trebao napraviti, ne postoji. Ništa nisu napravili. Potpuno su neuspješni”, kritičan je bio Čačić pa se osvrnuo na potencijalno partnerstvo s HDZ-om nakon izbora:

“To je krajnje jednostavno. Mi smo regionalna stranka, a politička pozicija i baza su nam lijevo, odnosno, lijevi centar. Sjever Hrvatske limitira HDZ na oko 25 posto pa nam je svaki oblik podrške njima čista politička šteta. Mi s tim ne želimo imati posla, nećemo se njima baviti jer su potrošili sve kredite. Postoje stranke koje glumataju i to politički nije loše. Most je nastao bez da je išta o ičemu rekao, a na kraju znamo da je to tvrda, desna, klerikalna stranka. Bez da je uprljan ikakvim aferama. Naša pozicija je jednostavna. Ako se bude mogla formirati vlada lijevog centra, podržat ćemo je. Kad govorimo o ostalima, jasno je da uz HDZ idu Domovinski pokret, manjinci i liberali.”

Što se Hrvatske elektroprivrede tiče (HEP), ne vjeruje da će se išta konkretnije dalje dogoditi, u smjeru koji žele oporba i kritičari.

“Plenković je donio direktnu odluku. Vjerojatno će predsjednika Uprave maknuti jer će ga morati maknuti, cijela priča previše smrdi. Od cijele priče oko centa neće biti ništa jer bilo je i gorih, kao milijarda na računu penzioneru. Da nitko to ne primijeti… Nema budale u ovoj zemlji koja misli da netko to nije primijetio. Dakle, od velikih afera neće biti ništa pa tako ni od ove “male”, kako ju možemo nazvati u kontekstu ostalih”, kazao je predsjednik Reformista.

Problemi su i s glavnim državnim odvjetnikom jer Zlata Hrvoj-Šipek je na kraju mandata.

“Zašto bi itko to htio izdržati? Način izbora je tu ključan. Kad bi se glavni državni odvjetnik birao dvotrećinskom većinom, bilo bi mu lakše obavljati posao”, komentirao je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare