Radman: Srbija mora provesti sporazum o zaštiti manjina

Vijesti 16. srp 202213:13
Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska će inzistirati da Beograd provede sporazum o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., poručio je u subotu na Twitteru ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čestitajući 32. obljetnicu najstarijoj stranci hrvatske manjine u Srbiji.

“Čestitam 32. obljetnicu najstarije stranke hrvatske manjine u Srbiji i parlamentarne stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovim”, napisao je hrvatski šef diplomacije.

“Vlada RH nastavit će intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima i DSHV-om, kao i pružati snažnu političku i materijalnu potporu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu”.

“Unatoč osvojenom mandatu Tomislava Žigmanova, Vlada RH nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., kao i na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti”, bez čega “napredak Srbije na putu u EU nije moguć”, napisao je.

Ministar je nadalje poručio da su “poštivanje vladavine prava i dobrosusjedski odnosi temeljni uvjeti za pristupanje novih država u EU”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.