Radnici Čistoće nastavili štrajk. Ovo traže od uprave Holdinga

Vijesti 23. sij 202321:01 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Radnici Čistoće nastavljaju sa štrajkom sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner.

“Radnici su još uvijek u štrajku dok od uprave ne dobiju napismeno odluku o suspenziji izvanrednih otkaza o radu. Nakon izjave voditelja podružnice Davora Vića danas poslijepodne, u sjedištu Čistoće održan je sastanak na kojemu je tako odlučeno. Ako radnici ne dobiju tu odluku napisano, štrajk se nastavlja večeras, pa i sutra ujutro, odnosno do primitka pisane potvrde”, rekla je Hini Predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Voditelj Čistoće Davor Vić rekao je ranije novinarima da je suspendirana odluka o izvanrednim otkazima trojici radnika.

“Odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazu, kako bi se mogao neometano nastaviti odvoz komunalnog otpada”, rekao je Vić na konferenciji za novinare i potvrdio da je time udovoljeno zahtjevu radnika koji od jutros štrajkaju u znak solidarnosti s kolegama.

“I druga i treća smjena ostat će u krugu Čistoće, neće izlaziti van, jedino ako se dogodi da slučajno u nekom trenutku dođe pismena odluka, tada će radnici izaći na posao”, rekla je Kaltak.

Istaknula je da su predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković i članica Uprave Matija Subašić Maras nakon konferencije za novinare došli u Čistoću i obavijestili radnike o suspenziji odluke te da se sva trojica mogu vratiti na posao.

“Kad bi nepravilno postupanje bilo razlog za otkaz, takav bi Vić zaslužio već 10.000 puta!”

Ranije danas Skupštinska oporba podržala štrajk radnika Čistoće. Smatraju kako Gradska vlast treba snositi odgovornost. Iz zagrebačkog HDZ-a reagirali su, kritizirajući zagrebački model prikupljanja otpada i upozorili na nedostatnu infrastrukturu. Kažu i da radnici, čiji su otkazi bili okidač za današnji štrajk, nisu napravili ništa protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima. Iz Domovinskog pokreta također su podržali radnike Čistoće. Tvrde da ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada, te ističu da to nije krivica djelatnika Čistoće, nego gradske vlasti.

Oporbi se pridružio i, barem nominalno, predstavnik Skupštinske većine, zastupnik SDP-a Renato Petek, koji je dao podršku radnicima Čistoće i ostalim radnicima Holdinga u ostvarivanju njihovih prava te boljih uvjeta na radnom mjestu!

“Kad bi nepravilno postupanje radnika bio razlog za izvanredni otkaz, takav bi otkaz Davor Vić zaslužio već 10.000 puta! Kad se korisnicima ne izvrši plaćena usluga, kada se odvojeno prikupljeni otpad miješa i sve odvozi na isto brdo, kao i kad se izdaju nezakoniti računi ili prodaju plave vrećice bez deklaracije”, napisao je Petek na društvenim mrežama.

Naglašava da treba provjeriti svaku prijava o miješanju otpada koji građani razdvoje, no također, da se  mora znati da radnici imaju pravo ubaciti u kamion s miješanim otpadom sadržaj drugog spremika ako vizualno u njemu utvrde da je došlo do miješanja otpada.

“Gradska vlast se poslije godinu i pol dana više nema pravo pravdati na bivšu vlast jer su osnovne probleme već mogli riješiti, kao i predstaviti kratkoročni te dugoročni plan rješavanja problema s gospodarenjem otpada. Kada bi s takvim zdravorazumskim i stručnim rješenjima bili upoznati građani, ali radnici, lakše bi se trpila i tolerirala loša situacija sa smećem na zagrebačkim ulicama”, napisao je Petek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!