Radnička fronta: Država pasivno promatra propadanje Brodarskog instituta

Vijesti 11. stu 202112:28
Podijeli:
Izvor: Goran Kovačić/Pixsell

Radnička fronta upozorila je u četvrtak na prošlotjednu odluku Vlade kojom su omogućili likvidaciju Brodarskog instituta i pasivno promatraju njegovo propadanje, umjesto da, kao i ostale pomorske države EU-a, moderniziraju instituciju s najvećim laboratorijem u Hrvatskoj.

Predstavnica radničkog vijeća i radnika u Nadzornom odboru Brodarskog instituta Marta Pedišić Buča istaknula je da u EU gotovo sve pomorske države imaju laboratorijske komplekse sličnog tipa i sve vode brigu o svojim institutima.

Za razliku od njih, hrvatska se država svojim institutom nije bavila i nije koristila EU fondove kako bi ga održala, modernizirala i tehnološki opremila.

Pedišić Buča kaže da su CERP i država “pasivno promatrali” hoće li se Institut nekako uspjeti snaći, jer je sveden samo na svoje vrijedno zemljište i nekretnine.

U Institutu se i danas provode ispitivanja povezana sa smanjenjem emisija CO2 i zaštitom okoliša, što su okosnice Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dodala je.

Horvat – ministar specijaliziran za likvidaciju poduzeća

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović izjavila je kako je to “još jedna epizoda ministra Horvata protiv Hrvatske” jer je jedinstven primjer u svijetu da država ima ministra “specijaliziranog za likvidaciju poduzeća”.

Brodarski institut je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Hrvatske, institucija od strateškog i posebnog državnog interesa. No, u praksi to je model u kojem država poručuje “rizik u potpunosti vaš – eventualni uspjeh naš”, kaže Peović.

Vlada je u Institut postavila nekompetentnu upravu u nizu nezakonitih koraka.

“Inženjere brodogradnje, podmorničare, ekonomiste iz Nadzornog odbora su zamijenili profesionalni Horvatovi likvidatori iz Ministarstva prostornog uređenja i CERPA, poput Zvonka Raca koji sjedi u desecima poduzeća, potpuno nekompetentan za brodarstvo i pomorstvo”, tvrdi Peović.

Podsjeća da je premijer Andrej Plenković u Opatiji na konferenciji ekonomista poručio da će Hrvatska svoju konkurentnost graditi i na brodogradnji, pa se pita kako će to biti moguće bez Brodarskog instituta.

“Korupcijske prevare i skandali poput ovog s bivšom ministricom Žalac, gdje je vjerojatno otuđeno više milijuna kuna, nisu ništa u usporedbi s devastacijom koja ostaje nakon što ‘očistimo’ sve mogućnosti privrednog, ekonomskog razvoja i utaborimo se na začelju Europe”, poručila je Peović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar