Raos: HDZ tvrdoglavo ustrajao na broju izbornih jedinica, ovo je posljedica

Vijesti 29. svi 202313:09 0 komentara

Novi prijedlog izbornih jedinica izazvao je mnogo reakcija u javnosti, ponajviše u oporbenim redovima. U N1 Studiju uživo svoje viđenje situacije dao je profesor na Fakultetu političkih znanosti Višeslav Raos.

“Nažalost, ovo je bilo očekivano. HDZ i Plenković su htjeli minimalne izmjene. Kome će one ići u korist, vidjet ćemo. Čini mi se da vrh HDZ-a nije shvatio da se ovo ne može napraviti preko koljena i na brzaka. Posljedica je da ćemo opet imati jedinice koje će se za 4 godine morati mijenjati. Tvrdoglavo su ustrajali u tome da zadrže broj izbornih jedinica koje će sve dati isti broj zastupnika”, kaže Raos navodeći da su postojali i alternativni modeli, ali da neki od njih nisu ni razmatrani.

“Zašto je bilo važno zadržati 14 mandata? Jer su u vrhu HDZ-a bili u strahu da će slavonski dio DHZ-a reći da su zakinuti, da će biti manje ljudi iz Slavonije u Saboru, iako je demografija najviše pogodila taj di ozemlje. UStavni sud je i rekao ‘težina glasa’. To je bio temeljni probome, da prosječni broj glasova po mandatu nije svagdje jednaki. Drugi korak je također jako lijepo razložio Ustavni sud, gdje imate i ona podupiruća mišljenja koja objašnjavaju problem izborne geografije ne možemo samo ovako iscrtavati… A vidimo da su neobične”, govori o granicama novih izbornih jedinica.

Na pitanje koliko je Ustavni sud asistirao HDZ-u u donošenju političke odluke da korigira granice izbornih jedinica, Raos kaže kako je očito da je “povećana” Slavonija te da će Zakon vjerojatno biti usvojen u rujnu kada Ustavni sud neće imat vremena razmatrati ga. “Ne bih rekao da im je Ustavni sud asistirao. Problem je sad vrijeme. OVaj zakon će sad ići u javno savjetovanje. Vjerojano će biti usvajanje u rujnu, a s 1. 10. treba stupiti na snagu. Ustavni sud neće to stići dugo razmatrati. Plus, imali su vremena, prije 10 godina su donijeli odluku, mogli su i prije reći da je zakon neustavan…”, govori.

Ni Sabor nije reagirao 13 godina. “A mogao je, bile su i neke druge većine. Mislili su budemo, budemo pa nisu. Nije teret samo na stranci na vlasti, svima je odgovaralo da se ta tema prolongira”, kaže Raos.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!