Raos: Političari polažu račune medijima, a ne obrnuto

Vijesti 07. lip 202116:44 > 19:01
Podijeli:
Izvor: Ilustracija/ Matija Habljak/PIXSELL

Javno prepucavanje predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u N1 studiju uživo komentirao je Višeslav Raos, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

“S jedne strane su u svim tim prepucavanjima otvorene neke teme koje nisu potpuno nevažne, tiču se vjerodostojnosti, je li netko bio privilegiran u ovom ili onomom političkom sustavu, je li ova ili ona Vlada činila to ili to. To je jedna dimenzija. Istovremeno, ti sukobi nas odmiču od onih tema gdje te dvije institucije moraju surađivati – vanjska politika, obrambena politika i djelomično sigurnosna politika. Mi sad možemo govoriti je li stil je grozan ili nije, no kad razgrnete sve te jezične figure s obje strane, svašta je rečeno o čemu bi se dalo raspravljati i što nije ireleventano”, rekao je Raos.

PROČITAJTE JOŠ

Od predsjednika Milanovića često dolazi poruka da premijer Plenković želi “kupiti” neku bolju političku prošlost.

“S Pantovčaka se upire prstom u premijera da nije autentični HDZ-ovc i da je po habitusu bio dio onog što se kolokvijalno zove ‘crvena buržoazija’, da je u ono vrijeme spadao u one privilegirane”, kazao je Raos.

Smatra da nijedna strana u ovome ne “bere” neke političke bodove.

“Ako ćemo suditi po anketama, sve ovo nije naštetilo HDZ-u, a do predsjedničkih izbora ima još o-ho-ho vremena i ne zna se koji su planovi Zorana Milanovića. Ne vidim nekakav bonus niti za jednog niti za drugog. Samo se postavlja pitanje je li ovo pari forum za to, ne bi li trebali to razrješavati na nekoj drugoj razini”, rekao je Raos.

Komentirao je i nedavne premijerove sukobe s medijima.

“Ključna je stvar da izabrani politički predstavnici polažu račune nama, građanima, javnosti, a onda posredno i medijima, a ne obrnuto. Mediji, pogotovo ne komercijalni… Privatni mediji ne smiju polagati račune vlasti, polažu zakonodavcu, u smislu poštuju li zakone, ali tu stvar prestaje.. Nije ugodno kada se bilo koji političar toliko bavi procjenom kako tko prezentira političke događaje. Plenković cijelo vrijeme ima istu argumentaciju, on smatra da su komercijalni mediji blagonaklone prema kandidatima lijevog centra i da će njihove nepodopštine drugačije doživjeti. Cijeli ovaj napada kao da ima cilj istjerati to na čistac”, smatra Raos.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar