Raskol među umirovljenicima zbog prosvjeda: “Još nas se jednom pokušava preveslati”

Vijesti 19. ruj 202311:51 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL / Ilustracija

Politička platforma Umirovljenici zajedno tvrdi da su Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matici umirovljenika Hrvatske (MUH) ponudili pomoć oko organizacije prosvjeda, no da je sve ostalo na razgovoru.

Podržavajući prosvjed mi smo više puta u javnosti iznijeli prijedlog da bi se prosvjed, “Prosvjed protiv siromaštva“, iz više razloga trebao održati na Međunarodni dan starijih osoba odnosno 01. listopada.

Još prije desetak dana je Višnja Fortuna (MUH) prije sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe (NV) pompozno najavila da će se na navedenoj sjednici, ili usvojiti njihov prijedlog o uvođenju 13. mirovine ili se u protivnom ide u prosvjed. Kako od 13. mirovine kao ni od bilo čega drugog što bi bilo u interesu umirovljenika na navedenoj sjednici nije bilo ništa, očekivao se od SUH-a i MUH-a još pompozniji poziv na prosvjed.

Umjesto jasne reakcije i poziva na prosvjed SUH i MUH izlaze javno sa šest prijedloga uz novu “ozbiljnu prijetnju“ prosvjedom ako Vlada ne prihvati barem dva.

Sporni prijedlozi

“Jasno da se ovim performansom pokušava još jednom “preveslati“ umirovljenike. Umirovljenici zajedno čvrsto stoje iza iznesenih prijedloga za umirovljenike, stoga nam ne pada na pamet ni sa kime trgovati interesima umirovljenika, još manje biti nekome izgovor ili alibi za kršenje obećanja. Na tiskovnoj konferenciji u petak 22.09.2023. ćemo javnost izvijestiti o tome što pripremamo za 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba”, priopćili su iz platforme.

Tvrda da ni na koji način, ni sa bilo kime, neće sudjelovati u prevari umirovljenika.  “Prijedlozi MUH-a i SUH-a mogu biti isključivo nakon usvajanja odnosno primjene novog izračuna mirovina za sve na bazi 75 – 80%v neto plaće u 10 najboljih godina uz AVM od 17 EUR što bi uz puni radni staž 41/60-65 jamčilo minimalnu mirovinu od 697 EUR, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina. Stavljanje zahtjeva SUH-a i MUH-a u prvi plan je zapravo smišljena PR igra kako se glavni problem, problem malih mirovina za 750 tisuća umirovljenika uopće ne bi rješavao”, naveli su.

“Očito je da MUH i SUH novim prijedlozima prema Vladi žele skrenuti pozornost sa činjenice da su upravo oni bili ti koji su najavljivali prosvjed želeći se u javnosti prikazati velikim borcima za umirovljenike. Umirovljenici zajedno je svojom iskrenom podrškom prosvjedu po svemu sudeći pokvarila neke planove razotkrivši već pripremljenu predstavu u kojoj bi se još jednom odigrali “teški pregovori“ nakon kojih bi se udijeljene mrvice slavile kao kolosalni uspjesi “pregovarača“ sa Vladom”, dodaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!