Rasprava u Saboru: Hoće li biti privatizirana voda? Traži se ustavna zaštita

Vijesti 17. stu 202216:31 1 komentar
Image by iqbal nuril anwar from Pixabay

Saborski zastupnici nisu u četvrtak imali veće zamjerke na izmjene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, no dio njih je u raspravi izrazio bojazan od privatizacije voda te su istaknuli potrebu za zaštitu Ustavom prava na opskrbu vodom.

Susjedna Slovenija stavila je u Ustav pravo svakog čovjeka na opskrbu vodom. Planira li i Hrvatska to predložiti?, upitala je Sanja Radolović (SDP). Dodala je i kako se veliki dio građana pribojava privatizacije vode s obzirom na najave spajanja vodovoda.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš odgovorila je da nema konkretan odgovor što će biti s promjenama Ustava, a za privatizaciju prava na zdravu i ispravnu vodu istaknula da od toga nema bojazni.

„Ne znam otkud vaša bojazan da će biti privatizirano pravo na zdravu i ispravnu vodu. Neće biti privatizirano, nema bojazni, to nije privatizirano nigdje u Europi”, kazala je Bubaš.

„Lijepo je čuti da neće biti privatizacije voda”, ustvrdio je Marin Miletić (Most). Podsjetio je također na kampanju Mosta da se pravo na vodu stavi u Ustav. „Ako su mogli Slovenci i mnogi drugi staviti vodu u Ustav i zaštitili na najvećim razinama možemo i mi”, rekao je.

Za sam zakon državna tajnica Bubaš navela je da donosi poboljšanja u monitoringu, nadzoru i informiranju građana o zdravstvenoj ispravnosti vode.

Nadzor će se primjenjivati kroz cijeli sustav opskrbe vodom od područja sliva, zahvaćanja, obrade, skladištenja i distribucije do krajnjeg potrošača i odnositi na sve isporučitelje vode.

Zakonom se, među ostalim, želi potaknuti stanovništvo na korištenje vode iz slavine odnosno smanjenje korištenje vode iz boca i druge plastične ambalaže. „Kroz mrežu zavoda za javno zdravstvo i edukaciju stanovništva djelovati će se i na taj segment”, rekla je Bubaš.

VEZANA VIJEST

Arsen Bauk (SDP) primijetio je da se na klupama u sabornici nalazi sedam plastičnih flaša s vodom, na što je Bubaš uzvratila kako bi i to trebalo promijeniti, odnosno ne bi trebalo stajati ništa ili otići na slavinu i natočiti vodu.

Katarina Peović (RF) najavila je amandman da se zakonom makar u ugostiteljskim objektima nametne obaveza da se njihovim posjetiteljima toči pitka voda iz slavine.

“Mislim da je to minimum što možemo ovim zakonom napraviti, a ovaj zakon je za to stvarno namijenjen”, poručila je.

I Jelena Miloš (Klub Zeleno-lijevog bloka) smatra da se treba što više poticati korištenje vode iz slavine kako bi se smanjila pretjerana upotreba flaširane vode. To bi, drži, imalo i pozitivan ekološki efekt jer bi se time smanjila količina plastike te pozitivan ekonomski aspekt jer bi građani manje kupovali puno skuplju vodu iz boce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare