Zbog rata u Ukrajini osjećate strah, tjeskobu, zebnju? Evo kako ćete si pomoći

Vijesti 01. ožu 202211:02 > 13:05 0 komentara
REUTERS

Uz dosadašnja globalna opterećenja, ratno stanje intenzivno utječe na mentalno zdravlje. S jedne strane, bude se neugodne emocije, a s druge, otvaraju traumatska iskustva i osobna sjećanja.

Doktor Igor Salopek iz  Integrativnog centra mentalnog zdravlja dao je nekoliko savjeta kako se zaštititi u ovoj situaciji.

Kako biste zaštitili svoje mentalno zdravlje, važno je u ovoj situaciji:

1. Znati da je normalno osjećati strah, tjeskobu, ljutnju, neizvjesnost, gubitak kontrole, zabrinutost za druge ili sebe. Razgovor s bližnjima i dijeljenje emocija može pomoći.

VEZANE VIJESTI

2. Biti svjestan da neugodne emocije proživljavaju i drugi. Povežite se i kontaktirajte obitelj, prijatelje ili poznanike. Aktivno se priključite volonterskim organizacijama u vašoj sredini, u podršci osobama u nevolji.

3. Biti informiran o novostima, no jasno ograničite ili značajno smanjite vrijeme provedeno na društevnim mrežama i medijima. Pratite relevantne izvore informacija.

4. Kontinuirano koristiti alate za smanjenje stresa: baviti se fizičkom aktivnošću, uravnoteženo se hraniti, relaksirati se, čitati, osigurati dovoljno sna.

5. Zapamtiti da pušenje, alkohol, droge, kockanje ili drugi oblici ovisničkog ponašanja dodatno pogoršavaju narušeno mentalno zdravlje.

6. U pristupu djeci: smanjite intenzivno izlaganje vijestima, prilagođeno dobi pružite relevantne informacije uz osjećaj sigurnosti, budite otvoreni za pitanja, pojasnite da su neugodne emocije očekivane i imenujte ih.

7. U slučaju dugotrajnijeg ili intenzivnijeg pogoršanja psihičkog stanja, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!