Raukar-Gamulin o Zakonu o kazalištima: Struka se nada dogovoru i dijalogu

Vijesti 25. stu 202213:53 0 komentara

U Novom danu razgovarali smo sa saborskom zastupnicom (Možemo!) i glumicom Uršom Raukar Gamulin. Govorila je, među ostalim, o prijedlog novog Zakona o kazalištima koji se nalazi između dva čitanja.

“Bilo je kritika da novi prijedlog Zakona birokratizira kulturu. U našem dvoboju u TNT-u ministrica se čudila što je oporbi najvažnija tema u Zakonu tko bira osobe koje vode institucije kojima je osnivač grad i kaže da to nije tema”, rekla je Gamulin.

Ističe da kada nemate dobre argumente za obranu svojih prijedloga onda pokušavate umanjiti problem.

VEZANA VIJEST

“Mi samo sad između dva čitanja Zakona o kazalištima. Ono što mislim da je izostalo a može se napraviti do drugg čitanja je široka, uključiva javna rasprava. Bila je ali nije bila uključiva i puno toga je odbijeno. Postoje nagađanja ali mi službeno ne znamo tko su ti ljudi koji su napravili inicijalni prijedlog. Tek poslije se kontakaktirala struka. U jednom dijelu došlo je do poboljšanja, primjerice u baletu. Koji je bio najviše zakinut, bila je tu jedna okrutna situacija prema umjetniima koji su za umjetnost dali zdravlje”, kaže Gamulin.

Treba naglasiti da ministarstvo u naša četiri grada ne financira kazališta

Smatra kako za razliku od Ministarstva financija gdje su krute brojke, Ministarstvo kulture ima mogućnost fleksibilnosti i trebalo bi raditi na otvorenom dijalogu i usuglašavanju. “Radile su se popravke nakon prvog čitanja, nadam se da će još”, rekla je.

Napominje kako je i sama ministrica je prije nekog vremena rekla da će maknuti tu odredbu pa onda ipak nije zbog situacije u Rijeci i Splitu. “Treba naglasiti da ministarstvo u naša četiri grada ne financira kazališta, u Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu, sudjeluje s tek nekoliko posto u programskim sredstvima, a sve ostalo plaća lokalna zajednica. Nema smisla da im iz centrale dolazi skidanje intendanata ili odupiranje smjeni itendanata u kojeg nemaju više povjerenja ni zaposlenci ili gradske uprave”, kaže.

VEZANA VIJEST

No, dodaje kako ima i dobrih stvari. “Uskoro će se donijeti novi zakon, prvi nakon postojećeg još iz 2006. godine”, dodaje i ističe poboljšavanje statusa kazališnih umjetnika zbog novih pravila s ugovorima.

“Toplo pozdravljam višegodišnje financiranje. Nezavisna scena traži to više desetljeća, da mogu znati unaprijed s koliko novca raspolažu pa da mogu dogovarati i planirati. Druga dobra stvar su radni ugovori, četiri godine na određeno pa onda na neodređeno, dakle smanjuju se nesigurni ugovori koji te zaoslenike stavljaju u građane drugog reda”, objašnjava.

Dodaje i da očekuje javnu raspravu. “Nadam se, ne gledam na to kao na pobjedu, poraz ili borbu, smatram da je rezultat dobar zakon, a to je samoj struci u interesu, da se pronađu kompromis i rješenja da zadovolje jednu i drugu stranu”, rekla je Urša Raukar Gamulin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!