Razočarani prosvjednik: Bacamo meso prve klase, ne damo ga ni kerovima

Prosvjedi svinjogojaca pogođenih afričkom svinjskom kugom se nastavljaju. Dio njih i danas se okupio kod graničnog prijelaza prema Bosni i Hercegovini u Županji. Među okupljenima je i 77- godišnji Marijan Mamuzić, koji je nekada uzgajao svinje i koji je razgovarao s našom Ivanom Tomić.

Svoje razočarenje ne krije. Kaže kako je i ranije bilo bolesti, ali ne ovakve. Svinje je, kad bi se razbolile, izolirali i ako nije bila bolje za dan, dva, bila bi odstranjena i zakopana. Nije bilo izolacija, nisu se ubijale sve svinje…

“Ovdje je narod protjeran, otkazana je poslušnost Vladi…”, govori Mamuzić i dodaje da “ako su branili ono što su otišli onu djecu dovest’, da ne miješam to, onda nek’ brane i ovo”.

Mamuzić kaže i kako je 16 godina radio u Švicarskoj. Govori kako nikada nije htio odvesti svoju djecu tamo, a danas je dočekao da su mu tri sina u Njemačkoj. “Ja sam se vratio. Moja su djeca otišla, koja su imala kruh ovdje”, kaže.

Muči ga i eutanazija svinja i postupanje na koje su prisiljeni zbog afričke svinjske kuge. “Ovo je se moglo spriječiti. Mogli su blokirati tri kilometra, uništiti do jajeta, ali dalje pusti. Ako se nešto može spasiti… Naši su stari rekla da se i iz gov*eta da nešto uzeti. Daj nekon životinji. A mi uništavamo čisto meso, prvu klasu, ne damo ga ni kerovima”, govori i dodaje kako smo “na kerećoj hrani” i da konzerve koje su koštale 7 kuna, danas koštaju 15.

“Što će biti s nama? Past ćemo travu”, kaže i zaključuje da nitko bez sela ne može i da seljacima treba dati da proizvode hranu.

Zbog svega ovoga, kaže, nikada više njegova ruka neće glasati za HDZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare