Rebalans proračuna: Primjedbe brojne, amandmani malobrojni

Vijesti 08. stu 202112:50 0 komentara
N1

Saborski su zastupnici u raspravi o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna izrekli brojne primjedbe, no, dali su samo 30-ak amandmana, najviše Marija Selak-Raspudić (Most), a jedan od financijski “najtežih“ amandmana dao je Damir Bajs (NZ).

Bajs navodi kako bi uskoro trebala završiti rekonstrukcija i dogradnja Opće bolnice Bjelovar, kako se bolnica može opremiti i starom opremom, ali da to nije adekvatno, posebno u okolnostima pandemije covida-19, pa bi bilo „realno i razumno“ novoizgrađene prostore opremiti potpuno novom medicinskom opremom.

Stoga traži da se za 50 milijuna kuna poveća stavka odnosno pozicija Hitne intervencije na zgradama i opremi zdravstvenih ustanova, a da se taj iznos uzme s pozicije Administracija i upravljanje, obje stavke su unutar Ministarstva zdravstva.

Vlada je dala potporu bolnicama u Mostaru, Sisku i Puli, pa nema razloga da na isti način ne postupi i u ovom slučaju, smatra zastupnik koji navodi da je osnivač Opće bolnica Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija.

Investiranje u bjelovarsku bolnicu, ali s daleko manjim iznosom, nešto većim od dva milijuna kuna, predlaže i HDZ-ov Miro Totgergeli. Time se standard zdravstvenog sustava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji približava dostignutom državnom standardu, kaže zastupnik koji predlaže da se za taj iznos smanji stavka Pomoći dane inozemstvu i unutar općeg proračuna u okviru Ministarstva zdravstva.

Katarina Peović (RF) traži da se iznos za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama poveća za 13 milijuna kuna, na ukupno 40, 7 milijuna, a da se za toliko smanje novčana sredstva namijenjena opremanju višenamjenskog borbenog aviona unutar  MORH-a.

Neprihvatljivo je da se pomoćnicima u nastavi smanjuju sredstva u doba korone i ekonomske krize, tim više što su im u odnosu na prošlu godinu sredstva iz proračuna smanjena za gotovo 13 posto, ističe zastupnica i navodi da su prvim rebalansom ovogodišnjeg proračuna sredstva pomoćnicima dodatno smanjena za 10 milijuna kuna, a drugim su povećana za neznatnih sedam milijuna kuna.

Boška Ban Vlahek (SDP) dala je tri amandmana, a jednim od njih traži dodatnih šest milijuna kuna za projekt rekonstrukcije Starog grada Čakovec, najvrjednijeg spomenika feudalne baštine u državi.  Vrijednost tog projekta je 42 milijuna kuna, odobreno je 36 milijuna, no zbog dodatnih sanacija i intervencija potrebno je osigurati još šest milijuna, kaže zastupnica i napominje da je ova godina 400. godina rođenja Nikole Zrinskoga i 350. godina junačke pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Amandmani Marije Selak Raspudić (Most) mahom su okrenuti obrazovanju i prevenciji nasilja.

Predlaže tako da se za dva milijuna kuna poveća iznos namijenjen odgoju i obrazovanju djece u predškolskim programima, a da se taj iznos uzme s Vladine stavke. Sa iste bi stavke uzela još dva milijuna za povećanje standarda učenika s posebnim potrebama.

Za međumjesni prijevoz učenika, posebno onih koji žive u manje razvijenim sredinama, traži 29 milijuna kuna, uzela bi ih Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Predlaže i da se iznos za kamate za stanove znanstvenih novaka poveća za tri milijuna kuna, a da se uzmu Vladi.

S iste ‘adrese’ uzela bi još dva milijuna kuna i usmjerila ih u prevenciju nasilja nad mladima, dok bi za pola milijuna kuna povećala iznos namijenjen unaprjeđenju zaštite žrtava nasilja u obitelji, čime bi se sredstva za to vratila na prijašnjih milijun kuna.

„To je nasilje u  pandemiji poraslo za nevjerojatnih 40 posto“, argumentira Selak-Raspudić.

Zatražila je i da se rashodi Fonda za lijekove kojih nema na listi HZZO-a povećaju za 559.000 kuna, odnosno da se vrate na prijašnjih 2, 9 milijuna kuna. Roditelji bolesne djece svakodnevno nas upozoravaju da nemaju dostatna sredstva koja bi omogućila ozdravljenje, a često i preživljavanje njihove djece, zbog čega su se uvelike primorani osloniti na humanitarnu pomoć, umjesto na državu”, navodi zastupnica.

O amandmanima na rebalans državnoga proračuna treba se izjasniti Vlada koja je predložila rebalans, a potom i Sabor koji će to učiniti u petak kada će glasovati i o amandmanima i o samom rebalansu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!