Redukcija vode u Istri: “Moramo poduzeti mjere, situacija nije dobra”

Vijesti 13. srp 202213:23 > 13:31 0 komentara
N1

Istarski župan Boris Miletić održao je konferenciju za novinare vezanu uz moguće redukcije vode zbog velikih suša u toj županiji.

Miletić kaže da prema postojećim podacima hidrološka situacija nije povoljna na području Istarske županije.

“Stanje je takvo da će biti nužno biti uvesti određene restrikcije kako bi osigurali konstantan dotok pitke vode građanima. Možda pranje automobila građana nije najnužnije, možda zalijevanje javnih površina nije najnužije, s time možemo preživjeti. Proizvodnja hrane u ratarskim kulturama je potrebna. Naši vodovodi u Istarskoj županiji će morati neke mjere poduzeti, ako želimo da građani imaju dotok pitke vide. Ono što možda nije najnužnije – morat ćemo neke stvari ograničiti”, komentirao je istarski župan i dodao da su zbog nedostatka padalina i nepovoljne hidrološke situacije sami izvori vode manje izdašni nego 2012.

Miletić je rekao da je u ponedjeljak održan sastanak s direktorima vodovoda koji su ga izvijestili da situacija s izvorima i akumulacijom nije dobra.

“Vidimo da je Primorska u Sloveniji uvela određene restrikcije, kao i Talijani, mi nismo izolirani otok”, rekao je.

“Suša je evidentna”

Naglasio je da su zalijevanje javnih površina i korištenje pitke vode za pranje cesta nešto bez čega možemo.

“Znamo svi skupa da imamo sustave navodnjavanja javnih površina i mislim da možemo živjeti sa žutom travom. To su prve faze, a nama je cilj osigurati da građani imaju pitku vodu. Suša je evidentna, vidimo da nema padalina. Zato je Istarska županija i uložila značajna sredstva u sustave navodnjavanja za poljoprivrednike”, kaže Miletić.

“Vidimo je da je čovjek u svojih zadnji 100 godina se vrlo komotno odnosio prema resursima. Klimatske promjene su tu i svi moramo mijenjati svoj stil života”, dodao je.

Konačnu odluku o eventualnim redukcijama donijet će u petak kad imaju koordinaciju s direktorima vodovoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!