Rešetar: Ministarstvo obrazovanja od nas traži da radimo njihov posao

Vijesti 08. srp 202214:41 > 17:35 0 komentara

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar govorila je u N1 Studiju uživo o problemima roditelja djece s teškoćama u razvoju pri upisu u vrtiće i škole.

Naglasila je kako da počinje nova školska godina, a stari problemi se nastavljaju. I ove godine imaju jako puno prijava zbog nemogućnosti upisa u vrtiće, kao i zaostale probleme koji se nisu riješili.

vezana vijest

Navodi da imaju dva aktualna slučaja – dvije djevojčice. Jedna je u Županji, a druga u gradu Sunji. U Županji majka traži da se dijete upiše na jedan sat u vrtić, kako bi dobila priliku za socijalizaciju. Majka u Sunji je na dopustu za njegu djeteta do osme godine života, te je već drugu godinu tražila da ju upiše vrtić. Za obje djevojčice donesena je odluka da se ne mogu upisati zbog nemogućnosti ostvarivanja podrške.

“Rekli su da ne mogu ništa, da su oni tijelo koje može samo potaknuti i motivirati jedinice lokalne samouprave”

Govorila je o sastanku s Ministarstvom obrazovanja.

“Rekli su da ne mogu ništa, da su oni tijelo koje može samo potaknuti i motivirati jedinice lokalne samouprave. S druge strane, dobili smo njihovu podršku da kao roditelji moramo biti aktivni i pišemo prosvjetnim inspekcijama i boriti se za svoju djecu, jer druge opcije nema. Imamo ekstremne situacije, iznijeli smo par tih slučajeva. Rekli su da im dojavljujemo takve slučajeve – znači od nas se traži da mi radimo njihov posao, da mi dojavljujemo pa će oni urigirati”, rekla je Rešetar.

Dodaje da sad sa svakim ministarstvom imaju resorni sastanak gdje se od njih traži da ispričaju životne priče djece koje su, kako kaže, prevelike da bi se samo tako ispričale.

“Dobili smo dojam da se u nekim ministarstvima, kao što je Ministarstvo socijale, uvrijede. Onda se oni brane kada čuju te naše slučajeve… Dok je Ministarstvo obrazovanja pokazalo da oni nisu tu da nešto rješavaju, nego smo mi ti koji trebamo biti s njima partneri i povući najveći dio”, kazala je Rešetar.

Navodi da desetljećima ukazuju na ove probleme, odlaze na sastanke i organiziraju prosvjede, ali pomaka nema. Smatra da bi se već jednom ministri, savjetnici i državni tajnici trebali pozabaviti tim pitanjima i riješiti ih na sustavnoj razini.

“Imaju alate i naša rješenja koja smo predložili kao ljudi s terena”, dodala je.

Obećano im je, naglašava, da će se naknade za produljenje porodiljnog dopusta povisiti početkom godine, “ali moramo uzeti u obzir da je zakon sad u izmjeni i da za ovo naše pitanje, koje su potpuno izignorirali, treba ponovo napraviti radnu skupinu koja će zasjedati i donositi rješenja”, poručila je predsjednica Udruge sjena Suzana Rešetar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!