Ressler: Ne vjerujem da će DP promijeniti HDZ i odvesti ga udesno, na “tvorničke postavke”

Vijesti 25. tra 202410:15 3 komentara

Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a o onome što očekuje komentirao je u Strasbourgu našem Igoru Bobiću.

Na samom je početku otkrio kako vidi prethodni mandatat i zašto je optimističan prije novih izbora.

“Prije svega, u ovo ulazimo kao tim, nakon pet teških godina za Europu, ali i pet uspješnih za Hrvatsku unutar Europske unije. Schengen, euro i cijeli niz europskih projekata značajno su promijenili Hrvatsku. Vidimo da Europa pruža prilike kakvih dosad nismo imali pa mi je drago što sam kroz pet godina mogao dati svoj doprinos”, kazao je Ressler pa dodao:

“Uz poštovanje prema drugim listama, vidimo da oporbene stranke nisu na potrebnoj razini za izazovna vremena koja dolaze. Zato vjerujem da će birači ponovno dati većinsko povjerenje kandidatima HDZ-a.”

Posljednji put su dobili četiri mandata.

“Dobili smo 40.000 glasova više. Očekujemo poboljšanje i u budućnosti jer imamo snažnu listu koju predvodi predsjednik stranke.”

N1

Prije pet godina bio je na prvom mjestu liste, a sad je na četvrtom. Kritiziralo se da je baš to bio jedan od razloga neuspjeha.

“Ne bih se složio s kritikama jer smo dobili najviše glasova. SDP je u prvom momentu imao tri mandata, ali zbog istupanja Velike Britanije, dobili su još jedan mandat”, kaže Ressler i navodi da se u Hrvatskoj živi bolje nego prije pet godina.

Kritizirao je oporbu i naglasio da HDZ uživa veliko povjerenje zbog svega što je napravio. A činjenicu da je Plenković prvi na listi objašnjava na jednostavan način te odbacuje mogućnost da bi premijer napustio Hrvatsku.

“Željeli smo pokazati koliko su to značajni izbori i činjenica jest da u Parlamentu predsjednik Vlade ima renome koji nadilazi veličinu Hrvatske.”

Komentirao je i rezultate izbora u Hrvatskoj.

“Rezultati izbora su poprilično jasni i bez obzira na žestoku kampanju mržnje prema nama i našim biračima, građani su povjerenje odlučili dati HDZ-u. To zato jer vjeruju da najbolje možemo odgovoriti na konkretna pitanja koja ih muče. Sami ne možemo sastaviti vladu i započeli smo pregovore s potencijalnim partnerima. To se odnosi i na manjine, kao i Domovinski pokret, koji jest desniji i konzervativniji.

Možda nismo istoznačne političke opcije, ali svjetonazorski su komplementarne, bliske i prihvatljive. Normalna je praksa da se jedni i drugi želimo izboriti za svoje politike, ali vjerujem da će se moći uspostaviti nova i stabilna vlada. Pregovori traju i mislim da bi za Hrvatsku bilo kvalitetno kad bi u većini participirali i predstavnici nacionalnih manjina. Ne vidim nekakav problem ili teško i krupno političko pitanje u tom smislu. Točno je da će se razgovarati o specifičnostima političkih programa Domovinskog pokreta, ali neće biti moguće da ugrade sve što žele”, objasnio je Karlo Ressler i spomenuo da su slične situacije u Švedskoj, Finskoj i Italiji.

Također, smatra da je bizarna ideja ljevice kako će HDZ i DP biti najdesnija vlada.

“Ne vjerujem da će DP promijeniti HDZ i odvesti ga udesno, odnosno, na “tvorničke postavke”.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare