Ribari traže osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela

Vijesti 09. lis 202212:49 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Jubilarni 25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji se održao od 7. do 9. listopada u Bolu na Braču, privukao je 200-tinjak sudionika, a zaključen je zahtjevom Vladi da osigura nesmetanu opskrbu plavog dizela u ribarstvu, žurnu isplatu potpora te nove mjere kompenzacije.

Najveće godišnje okupljanje ribarske struke, u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK) i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, otvorio je državni tajnik Šime Mršić.

“Svjesni smo problema u hrvatskom ribarstvu te nastojimo iznaći adekvatne financijske potpore kako bi se ublažili negativni učinci na poslovanje ribara, a sve u cilju osiguranju likvidnosti i daljnjem očuvanju radnih mjesta”, kazao je Mršić.

VEZANE VIJESTI

Tijekom dva dana, kroz tri panel rasprave sudionici su, od predstavnika resornih ministarstava te stručnjaka iz ovog područja, imali prilike čuti kakvo je aktualno stanje u ribarskom sektoru te što ih očekuje u Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021.- 2027., izvijestio je HOK.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec poručio je kako će HOK i Ceh za ribarstvo i akvakulturu svojim ustrajnim angažmanom i snažnim zastupanjem interesa ribara nastaviti, kroz dijalog s državnim tijelima, ukazivati na nužnost donošenja odluka kojima se štite ribari i njihove obitelji.

“Pokucat ćemo na svaka vrata da se glas ribara čuje”, naglasio je  predsjednik HOK-a.

Cilj je Susreta pomoći ribarima da savladaju prepreke na koje nailaze, pružiti im podršku te konkretnim prijedlozima utjecati na politike koje se odnose na njihovo poslovanje.

Susret je zaključen usvajanjem Zaključaka, na realizaciji kojih će Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a raditi do sljedećeg Susreta.

Usvojenim Zaključcima od Vlade RH traže osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu, a od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do kraja godine smanjenje obveza i troškova ribarskih plovila, te posjedovanje pomorske knjižice za stručne radnike koji ne čine dio posade s obvezama sigurnosti plovidbe.

Traže također žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije, te da se u Zakonu o morskom ribarstvu uvrste odredbe koje imaju za cilj smanjiti nelojalnu konkurenciju profesionalnim ribarima (športski i rekreacijski ribolov).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!