Richter za N1: “Ne vjeruj Srbinu” je rekla moja prabaka pravoslavka

Vijesti 08. lis 202115:53 > 15:55 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Dr. Darko Richter povukao se iz izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrđeno je za N1. U telefonskom razgovoru objasnio nam je razloge svog odlaska.

Poručio je da nije želio praviti probleme i biti na teret članovima Upravnog vijeća niti ljudima iz Grada kojima se zahvaljuje dodajući kako su bili su maksimalno pristojni prema njemu. Odstupilo je i Upravno vijeće bolnice. U razgovoru za N1 objasnio je kako je došlo do njegove odluke:

VEZANE VIJESTI

“Dobio sam informaciju da se Upravno vijeće, tj. članovi delegirani iz Grada, povuklo, da su dali ostavke nakon videa koji je objavljen na Indexu, čini mi se, gdje je meni stavljeno u usta doslovce ovo – ‘Novi šef Srebrnjaka prije dvije godine: Ne vjeruj Srbinu’.

To nisu moje riječi, nego moje prabake Mirke Borojević koja je bila pravoslavne vjere i hrvatske nacionalne identifikacije. Umrla je 1911. To je meni ispričao moj tata jer tad su se ljudi, u njezino vrijeme, počeli dijeliti po vjerskim crtama pa su pravoslavci rekli da su Srbi, a katolici su ostali Hrvati iako je katolika bilo i Mađara i Nijemaca… Ona se smatrala Hrvaticom. I zato je rekla, kad je vidjela neke koji su do jučer bili Hrvati, da su najednom postali Srbik, zato je rekla – ne vjeruj Srbinu.

To sam iznio u nekoj prezentaciji o feldmaršalu Boroeviću gdje sam svjedočio da je bio Hrvat i da je moja prabaka bila Hrvatica pravoslavne vjere.

I sad je to meni stavljeno u usta, a to je vrijeme pred više od 100 godina. Sad je to razlog da se mene diskvalificira kao ravnatelja? Ovima u Upravnom vijeću je to vjerojatno bilo previše, odlučili su da se ne mogu nositi s meidijskom hajkom i dali su ostavke. Kad su oni dali ostavke, ja nisam bio obavezan dati ostavku, to su pristojni ljudi, bila je dobra komunikacija, već smo počeli neke stvari dogovarati. Sad sve ide od početka jer sam i ja onda odustao od postupka izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja.”

“Problemi na Srebrnjaku ne mogu se riješiti politički”

Na pitanje je li bilo nekih drugih pritisaka izvana, Richter ističe:

“Nije, ni najmanje. Pritisak je jedino od portala Index, a koji je njihov motiv da prave probleme Tomaševiću i sadašnjoj gradskoj upravi kad se radi o Srebrnjaku i njegovom dugu, gdje se radi o projektu od 60 millijuna eura koji ne smije zapeti jer će se morati vraćati novac EU, sadašnja uprava jedva je uštedjela.

Kome je u interesu tvrditi indirektno da se problemi na Srebrnjaku mogu riješiti politički? Problemi se neće riješiti ako netko pjeva “Internacionalu” na Srebnjaku ili “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”. Ali mi živimo u ozračju u kojem ovakve medijske bombe pale i gdje sljedbe gledaju u svoje vođe. Bili smo u prilici kao ljudi različitih svjetonazora raditi na problemu koji sa svjetonazorom nema veze i to je sad uništeno.”

“Vjerojatno neće biti prijava izvana”

Richter je također objasnio koji je daljnji postupak:

“Grad mora imenovati novo Upravno vijeće, oni raspisuju novi natječaj koji ima svoje rokove, onda se treba izabrati novi ravnatelj, a trebaju se svi dobro zamisliti hoće li se uopće itko izvana javiti. Broj kandidata će se svesti na njih nekoliko iz tog Srebrnjaka koji su dosad u upravljačkom dijelu bili prilično neuspješni. Vjerojatno neće biti prijava izvana. Političkim namještanjem se to ne može riješiti.”

Dodaje da će se na proceduru sad izgubiti sigurno dva mjeseca. “Ja sam sa Srebrnjakom završio, meni to nije potrebno”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!