Moćni slavonski poduzetnik pod istragom zbog mita za golemi EU projekt

Crna kronika 12. lis 202306:44 0 komentara
N1

Sumnja se da je vlasnik građevinske tvrtke iz Vinkovaca u zamjenu za mito pomagao svom kolegi iz Varaždina. Otkrilo ih je europsko tužiteljstvo.

Danas smo javili da je Europsko tužiteljstvo otvorilo novu istragu protiv poduzetnika Roberta Gotića, nekoć uglednog HDZ-ovca, vlasnika tvrtke GK grupa zbog sumnji da je platio mito kako bi dobio ugovor za sanaciju jame Sovjak, odlagališta industrijskog otpada u Viškovu kraj Rijeke. Podmitio je, sumnja se, Miroslava Šaravanju vlasnika tvrtke Sokol iz Vinkovaca. Upravo je Šaravanja, kako navodi EPPO, trebao Gotiću pomoći da dobije posao na sanaciji jame Sovjak.

Gotić je bio uhićen prošle godine zbog navodnog namještanja radova na pročistaču u Varaždinu, a sada ga se povezuje s korupcijom na još jednom projektu financiranom europskim novcem.

Europski novac za sanaciju jame

Riječ je sanaciji krške jame koja od vremena nakon 2. svjetskog rata predstavlja ekološku bombu za mještane Viškova, ali i šire. Konačno je 2019. odlučeno da ju se sanira europskim novcem. Fond za zaštitu okoliša raspisuje natječaj za radove vrijedne 270 milijuna kuna bez PDV-a.

Stižu četiri ponude: zajednice ponuditelja na čelu s Gotićevom GK grupom, potom slovensko-češko-hrvatski konzorcij kojeg je predvodila tvrtka Kostak iz Krškog; hrvatska tvrtka C.I.A.K. i francuska Valgo SA. Tvrtka C.I.A.K. nije dostavila jamstvo, pa je odmah eliminirana, dok ostali nisu ispunili uvjete tehničke i stručne sposobnosti.

Osim toga, ostale ponude – izuzev GK grupe – premašivale su procijenjenu vrijednost posla. Stoga je natječaj poništen.

Problemi na europskom projektu

Drugi natječaj se raspisuje 2020., a na njemu pobjeđuje upravo Gotićeva firma. U prosincu 2021., kako je javno i objavljeno Gotiću je u Fondu za zaštitu okoliša uručen ugovor za radove na Sovjaku.

Sredinom ove godine objavljeno je da su radovi konačno počeli, te da se njihov dovršetak očekuje do kolovoza 2026. godine.

Što je točno bilo sumnjivo?

Sporno je, naime, to što je Šaravanja, navodno, iskoristio svoje veze i poznanstva u drugim tvrtkama, te u financijskim institucijama kako bi Gotiću pomogao u realizaciji unosnog projekta.

Šaravanja je, prema podacima u Sudskom registru, vlasnik građevinske tvrtke Sokol d.o.o koja brojne radove, kako se ističe na korporativnoj web stranici, obavlja i za državne firme poput HEP-a, Dalekovoda, Janafa… Gradili su i nasipe za obranu od poplava, Elektrani Dubrovnik, kanalima za navodnjavanje…

Sada EPPO tvrdi da je upravo Šaravanja za Gotića kontaktirao poslovne subjekte i institucije kako bi mu osigurao pomoć u ostvarenju njegovih poslovnih ciljeva.

Tajne snimke dogovora o mitu

Izvjesno je da su istražitelji do ključnih dokaza došli tajno prateći Gotića koji je bio uhićen lani u srpnju. Tada se doznalo da su istražitelji prisluškivali njega i ostale uključene u realizaciju projekta pročistača u Varaždinu, a ozvučili su i jedan kafić u kojem su se poduzetnici sastajali.

Doznali su, među ostalim, da se Gotić obratio Šaravanji nakon što je sanacija jame Sovjak već na samom početku zapala u određene probleme. Šaravanja mu je, sumnja se, preko svojih kontakata, koristeći svoj utjecaj, osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta.

Sud blokirao nekretnine

Gotić je Šaravanju, prema rješenju o otvaranju istrage, tražio i pomoć kod realizacije kredita koji mu je bio potreban za nastavak poslovanja vezanih uz druge ugovore koje je GK grupa u međuvremenu dobila. Sve se to događalo tijekom 2021. i 2022. godine, dakle kada su istražitelji već pratili Gotića, pa su tako došli i do njegovih kontakata sa Šaravanjom.

Prema dokazima što ih je prikupio EPPO, Gotić je kao nagradu za dogovorenu pomoć u tri navrata Šaravanji isplatio najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000 kuna.

Kako bi bili sigurni da će Šaravanji biti oduzeta nezakonita imovina istražitelji su od suda ishodili nalog za privremenu blokadu njegove imovine. Osim što je vlasnik kuće na adresi u Vinkovcima, Šaravanja i njegova obitelj, prema podacima iz Zemljišnih knjiga, imaju i stanove u Zagrebu.

Na zahtjev EPPO-a Županijski sud u Zagrebu Šaravanji je blokirao imovinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!