Rončević: Da se oslobodimo svih mjera, treba cijepiti bar 70 posto građana

Vijesti 18. svi 202112:46 > 14:57
Dobrica Rončević
Izvor: N1

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević rekao je u razgovoru za Novi list kako broj hospitaliziranih osoba u Rijeci pada s određenim odmakom u odnosu na dnevnu incidenciju.

“Broj hospitaliziranih počeo se smanjivati na onu mjeru koju smatramo realnim odrazom u odnosu na testirane osobe i on sada iznosi 7,9 posto aktivnih slučajeva. Što se tiče cijepljenja, ono se odvijalo kroz cijeli protekli tjedan i vikend. Trenutačno je prvom dozom u PGŽ-u cijepljeno više od 71 tisuće osoba, a 24.234 građana cijepljena su i drugom dozom. Dinamika se cijepljenja ubrzala i povećala te odgovora količini cjepiva koje dobivamo i koja je veća.

VEZANE VIJESTI

Tamo gdje su liječnici bili vrlo proaktivni u cijepljenju svojih pacijenata, cijepljeno je od 450 do 500 pacijenata po ordinaciji, uglavnom starije životne dobi i kroničnih bolesnika. Prema tome, možemo reći da su nam preostale starije osobe i kronični bolesnici u onih liječnika koji imaju više zainteresiranih i eventualno od liječnika koji se dosad nisu angažirali u slanju svojih pacijenata na punktove i u samostalnom cijepljenju”, izjavio je Dobrica Rončević za Novi list.

“Nije dovoljno da je samo polovina stanovništva cijepljena, nego je potrebno znatno više kako bismo se oslobodili svih ovih mjera koje smo dužni primjenjivati već drugu godinu, a koji nam kvare kvalitetu života. Za protuepidemijsku cijepljenost moramo postići više od 70 posto cijepljenih dvjema dozama, što znači da će se ova kampanja nastaviti i ujesen”, dodao je.

Komentirajući situaciju u Hrvatskoj rekao da je šarolika te da je na nekim mjestima zadovoljavajuća, na nekima ne. Druga faza cijepljenja privodi se kraju, a onda na red dolaze skupine od posebnog interesa poput zaposlenih u prosvjeti, ali i gospodarski važnih djelatnosti poput turizma. Nakon njih cijepit će se svi prijavljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar