Sabor: “Hrvatska na listi smrtonosnih neprijatelja Putina. Imamo li skloništa?”

Vijesti 02. ožu 202211:46 4 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Ruska agresija na u Ukrajini u srijedu je u Saboru bila glavna tema slobodnih govora zastupničkih klubova, pa je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) pozvao na aktiviranje dodatnih pričuvnih vojnika, a nezavisni Hrvoje Zekanović propitivao spremnost atomskih skloništa.

Sačić je tako upozorio da je Hrvatska slanjem oružja u Ukrajinu došla na “listu smrtonosnih neprijatelja Putina”, ističući da toga svi moramo biti svjesni jer je riječ o ozbiljnim stvarima te zazivajući aktiviranje dodatnih vojnih pričuvnika.

“Je li Hrvatska već involvirana u ovaj ratni sukob? Po meni čak i je jer ako će poslati 124 milijuna kuna vrijedno oružje u Ukrajinu, onda je Hrvatska indirektno u ovom sukobu”, ustvrdio je Zekanović.

Napomenuo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio i atomskim oružjem, upitavši ima li Hrvatska spremna atomska skloništa i u kojem su stanju.

Zekanović: Rusija nije sama na svijetu, uz nju je i Kina

“Nemojmo stavljati glavu u pijesak i nemojmo ne čuti prijetnje koje dolaze s istoka”, kazao je Zaknović i naveo da Rusija nije sama na svijetu, već da su uz nju i druge moćne države, primjerice Kina.

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) zauzela se za snažnije sankcije prema Rusiji te za veću pomoć Ukrajini, a Arsen Bauk (Klub SDP-a) podržao je stav za ubrzanu proceduru priključenja Ukrajine Europskoj uniji.

Bauk je pozvao i da se status kandidata za članstvo u EU zatraži za Bosnu i Hercegovinu te za Kosovo, ispune obećanja dana Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom te jasno poruči Srbiji da odabere stranu.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) istaknuo je da je njegova stranka privržena solidarnosti s ukrajinskim narodom, ali i traganjem za mirom.

Pupovac: Neophodno da nitko ne naruši mir u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

“Neophodno je da u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i u odnosima između tih zemalja imperativno mora biti očuvanje mira, dogovorno rješavanje unutarnjih otvorenih pitanja i otklanjanja mogućnosti da bilo tko u ovoj geopolitičkoj situaciji taj mir naruši”, poručio je Pupovac.

Naglasio je da Hrvatska treba učiniti sve političke i diplomatske aktivnosti kako bi otvorila prostor da te zemlje izaberu put bez prijetnji i opasnosti koje dolaze od globalnog konflikta.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare