Sabor sutra glasuje o dizanju dobne granice za odlazak vojnika u mirovinu

Vijesti 25. sij 202421:35 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski sabor sutra bi trebao izmijeniti Zakon o službi u Oružanim snagama RH čime bi se s 45 na 50 godina života podignula dobna granica za vojnike i mornare za stjecanje uvjeta za prestanak službe po sili zakona.

Sabor će, naime, sutra u podne glasovati o nizu raspravljenih točaka, među kojima su i izmjene predmetnog zakona.

Određenom broju vojnika koji su primljeni na temelju ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme prema sadašnjem zakonu, djelatna vojna služba po sili zakona prestaje s navršenih 45 godina života zbog čega ne ispunjavaju uvjete za mirovinu.

Podizanje dobne granice

Podizanjem dobne granice do navršenih 50 godina života omogućit će im se odlazak iz sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Među točkama koje čekaju na glasovanje je i prijedlog zakona o hrvatskom jeziku kojim se utvrđuju osnovna pravila u službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika te osigurava sustavna, stručna skrb o njemu.

Zakon predviđa osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskog savjetodavnog tijela čiji je rad usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika.

U drugo čitanje Sabor bi trebao poslati paket od tri zakona kojima bi se uvela kaznena djela teškog ubojstva ženske osobe i neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Radi se o izmjenama Kaznenog i zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji.

Uvođenje femicida u Kazneni zakon

Uvođenje femicida u Kazneni zakon kao rodno uvjetovanog ubojstva žene podržavaju nevladin sektor i oporba, kojoj je sporno što će se o femicidu glasovati istodobno, odnosno u paketu, sa kaznenim djelom neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, kojeg oporba naziva “lex AP”.

Sabor će radni dan početi izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene zakone, potom će raspraviti Prijedlog zakona o dostavi sudskih pismena, te podnevnim glasovanjem zaključiti radni tjedan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!