Sabor u četvrtak o učincima mjera protiv koronavirusa

Vijesti 02. velj 202220:48
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o četvrtom Vladinom izvješću o učincima epidemioloških mjera poduzimanih protiv koronavirusa od 1. rujna do konca prosinca prošle godine, a saborski Odbor za Ustav odlučivat će o Mostovim zahtjevima za raspisivanje referenduma.

Od  početka pandemije, piše u Izvješću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih, platio gotovo tri milijarde kuna, a u izvještajnom razdoblju 850 milijuna kuna.

Zavod je imao i dodatne troškove vezane za naknade bolovanja, posebne nagrade zdravstvenim djelatnicima, cjepiva, kao i dodatna sredstva za Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Kliničku bolnicu Dubrava za liječenje oboljelih u iznosu od 335 milijuna kuna, a kumulativno za 2020. i 2021. godinu 1, 2 milijarde kuna.

Četvrto Vladino Izvješće ‘poklapa’, se s četvrtim valom zaraze koji je počeo krajem ljeta prošle godine, u njemu je prevladava delta varijanta virusa, a vrhunac vala bio je sredinom studenoga 2021. nakon čega broj slučajeva pada sve do kraja prosinca.

Najveći broj pacijenata na bolničkom liječenju zabilježen je 29. studenoga, njih 2.598, od čega je 385 bilo na intenzivnom liječenju.

U izvještajnom razdoblju strateški ciljevi upravljanja epidemijom bili su fokusirani na implementaciju digitalnih COVID potvrda, cijepljenje dodatnom dozom kao i poticanje na primovakcinaciju.

U tom je razdoblju utrošeno 1, 4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4, 7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog.

HALMED je u izvještajnom razdoblju zaprimio 1.270 prijava sumnji na nuspojave na cjepiva i 11 prijava sumnji sa smrtnim ishodom.

Sastaje se Odbor za Ustav 

Odbor za Ustav sastaje se u četvrtak kako bi odlučio o Mostovim zahtjevima za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić u srijedu je, nakon sastanka vladajuće koalicije, rekao da je njihov stav da Odbor predloži Saboru zaključak po kojem bi se provjerili potpisi za Mostove inicijative.

“Mi ćemo predložiti Saboru da se, kao što je to i do sada bio slučaj, provjera potpisa povjeri Vladi i da nas u primjerenom roku, kojega ćemo definirati na Odboru, izvijesti o broju važećih potpisa  kako bi onda Sabor mogao nastaviti sa svojim aktivnostima sukladno Zakonu o referendumu”, kazao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.