Sabor u srijedu nastavlja rad raspravom o pravosudnim zakonima

Vijesti 09. stu 202113:05 0 komentara
Saborska TV, Ilustracija

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad raspravama o nekoliko pravosudnih zakona, među ostalima o izmjenama Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu, kojima se precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, odnosno glavnog državnog odvjetnika.

Kod izbora predsjednika Vrhovnog suda predlaže se da Državno sudbeno vijeće (DSV) samo pravodobne i potpune prijave dostavlja predsjedniku Republike, koji će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela (Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora).

Ako predsjednik Republike u roku 15 dana od dana zaprimanja posljednjeg zaprimljenog mišljenja nadležnih tijela nijednog od kandidata ne predloži za predsjednika Vrhovnog suda, DSV će poništiti javni poziv i najkasnije u roku osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora objavom novog javnog poziva.

Izmjenama se također daju ovlasti DSV-u da u slučaju prestanka obnašanja dužnosti predsjednika Vrhovnog suda odredi vršitelja dužnosti predsjednika do njegovog izbora. Prema sadašnjim odredbama, te poslove u tom razdoblju obavlja zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu razrađuju se odredbe u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika, i tu se predlaže da samo pravodobne i potpune prijave Državno-odvjetničko vijeće (DOV) dostavlja Vladi, koja će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnog tijela (saborskog odbora).

Ako Vlada u roku 15 dana od dana zaprimanja mišljenja nijednog od kandidata ne predloži za glavnog državnog odvjetnika, DOV će poništiti javni poziv i najkasnije u roku osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora objavom novog javnog poziva.

Sigurnosne provjere

Propisuje se i provedba periodične temeljne sigurnosne provjere zamjenika državnih odvjetnika, kao i poseban način provede postupka obnavljanja sigurnosne provjere državno-odvjetničkih dužnosnika za koje je sigurnosna provjera provedena prije više od pet godina.

Također se unapređuje sustav obaveznog stručnog usavršavanja državno-odvjetničkih dužnosnika, te uvodi obveza polaganja posebnog stručnog ispita za službenike u državnim odvjetništvima.

Osim toga, na dnevnom redu su izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova te Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava koje se donose radi osiguranja učinkovitije obiteljsko-pravne zaštite, naročito zaštite djece, kao i potrebe reorganizacije općinskih državnih odvjetništava.

Sabor će raspravljati i o izmjenama Zakona o odvjetništvu, kojima se želi olakšati pružanja odvjetničkih usluga odvjetnicima iz zemalja država članica Europske unije u Hrvatskoj, kao i odvjetnicima iz Hrvatske u članicama EU-a.

U četvrtak na dnevnom redu Sabora je Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, izmjene Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, te dopune zakona o Središnje registru osiguranika.

U petak slijedi izjašnjavanje o amandmanima te glasovanje o raspravljenim točkama, među ostalim i o rebalansu proračuna za ovu godinu.

Izmjenama državnog proračuna za 2021. godinu ukupni se prihodi proračuna povećavaju za 3,3 milijarde kuna (na 153,6 milijardi), a rashodi za šest milijardi (na 173,3 milijardi kuna).

Zastupnici su na prijedlog rebalansa podnijeli tridesetak amandmana, najviše Marija Selak-Raspudić (Most), koji su mahom okrenuti obrazovanju i prevenciji nasilja.

Jedan od financijski najtežih amandmana predložio je Damir Bajs (NZ) koji traži dodatnih 50 milijuna kuna za novu medicinsku opremu za novoizgrađene prostore Opće bolnice Bjelovar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!