“Sad je svim građanima očito da se nogometna močvara prelila u sudačku”

Vijesti 24. ožu 202113:20 > 13:24 0 komentara
N1

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, članica predsjedništva SDP-a, koja će se na lokalnim izborima kandidirati za treći mandat, komentirajući za N1, oštro je kritizirala HDZ zbog politika i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Što se nacionalne razine tiče, tema je bila hoće li predsjednik Zoran Milanović uspjeti u tome da njegova kandidatkinja Zlata Đurđević doista postane predsjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

“Ovo nije pitanje hoće li predsjednik Republike nešto uspjeti ili ne”, prvo je što je primijetila Ikić Baniček.

“Sad je i svim našim sugrađanima očito da se nogometna močvara lagano prelila i na sudačku močvaru. Normalno je da koruptivnom HDZ-u i zločinačkoj organizaciji, kakve jesu, odgovara da sudstvo bude ovakvo kakvo jest. Stoga bi na inicijativu predsjednika da iskoristi svoje ustavno pravo, prije svega trebalo gledati na pokušaj da se ta močvara isuši i da se sustav kojega je teško odjednom reformirati, barem kroz prvi korak, kroz odabir predsjednice Vrhovnog suda, na neki način reformira”, kazala je Ikić Baniček.

“HDZ i dalje želi imati šapu na odabir sudaca, želi i dalje imati korumpirano sudstvo u Hrvatskoj”, optužila je dalje, a potom objasnila argumentaciju po kojoj nije održiva tvrdnja da bi izmjena Zakona o sudstvu obvezivala predsjednika Milanovića da postupa onako kako saborska većina smatra.

“Da, ali tada stavljate podzakonski akt iznad Ustava, što će vam bilo koji pravnik reći da nije ispravno. Predsjednik Sabora si uzima faraonske ovlasti da on odlučuje kad će neka točka ići na dnevni red. Ako je prijedlog validan i poštovana procedura, on je dužan to staviti na glasanje. Vjerujem da će kandidatkinja proći bez obzira hoće li HDZ inzistirati da se ide na novi javni poziv”, kazala je.

Što se tiče skorih lokalnih izbora:

“Očekujem treći mandat, očekujem da sugrađani prepoznaju osam godina rada koji sam uložila.”

“Ovaj put, pored projekata koje sam rekla da ću napraviti i dovršiti, od nove dvorane na Zelenom brijegu do novog vrtića u Galdovu, budući da u svakom mandatui napravim po jedan vrtić, obrazovnog centra u Galdovu, nove knjižnice, bit ću svjesna da moram uložiti novu energiju u obnovu nakon potresa i u pomoć pogođenima katastrofom”, kazala je.

Dalje je objasnila da su gradske vlasti u Sisku, unatoč namjeri HDZ-a, uspjele u tome da se osigura stopostotno financiranje obnove nakon potresa. Rekla je da i dalje stoji da Sisku treba još 500 stambenih kontejnera:

VEZANE VIJESTI

“Samo 12 posto kontejnera koji su došli na područje Sisačko-moslavačke županije, završili su u Sisku iako Sisak ima najveće materijalne štete, i u financijskom i u građevinskom i u svakom drugom smislu. Na području grada je trenutno 204 kontejnera i kućica, u njima boravi 675 ljudi, a preko 700 osoba još čeka smještaj. Zadnji kontejner je došao 10. ožujka. Zašto dolaze na kapaljku, ne znam.”

“Imamo jednu bebicu od četiri mjeseca, jednu od šest. Bit će poražavajuće ako će ta djeca svoje prve korake napraviti u kontejneru, a ne u svom domu”, kazala je.

Voditelja je zanimalo vidi li u takvom razvoju stvari, slično kao u Petrinji u kojoj je gradonačelnik iz Reformista, neku uzročno posljedičnu povezanost s činjenicom da je na nacionalnoj razini na vlasti HDZ?

“Uvijek kad je HDZ u pitanju, to je kombinacija strančarenja, politikantstva i nesposobnosti donošenja odluka. Ja s Vladine web stranice potresinfo trebam saznati da se ministar Fuchs prošetavao po Sisku, razgledavao objekte osnovnoškolske koji su oštećeni u potresu i doznati da će oni napraviti administrativne pripreme za obnovu oštećenih škola kojima je grad osnivač”, odgovorila je.

Objasnila je paradoks:

“Mi smo neke škole već popravili, od veljače se nastava odvija u njima.”

“Znamo da ih neće obnoviti budući da nisu niti krenuli”, ustvrdila je i dodala:

“Jedino što se u Sisku gradi i obnavlja, zgrade su koje su u vlasništvu Grada Siska… Na zgradama koje su u vlasništvu županije i države nisu bili u stanju staviti niti skelu.”

Dalje se osvrnula, kako je rekla, da je ministru graditeljstva Darku Horvatu logično da treba predati šest kilograma dokumenata za obnovu, i izjavu Andreja Plenkovića da je normalno da nakon potresa koji je trajao 10 sekundi, 10 godina traje obnova:

“Meni to nije normalno, meni tu nema ništa prirodno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!