Samo jedan kandidat za glavnog urednika televizijskih programa HRT-a

Vijesti 10. ožu 202210:50 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

Osim toga, na natječaj za imenovanje glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga utvrđeno je da je prijavu na natječaj predalo četvero kandidata te da dvije prijave ispunjavaju tražene uvjete.

‘’Prema Statutu HRT-a, glavne urednike po prethodno provedenom natječajnom postupku i po prethodno pribavljenom mišljenju novinara i drugih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa, na prijedlog ravnatelja programa imenuje glavni ravnatelj HRT-a na vrijeme od pet godina”, navodi se u odgovoru Hini.

HRT je 25. veljače objavio natječaj za glavnog urednika svih televizijskih kanala kojima je trenutačno urednik Bruno Kovačević te za glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga koje sada uređuje Andrea Arežina Grgičević. U natječaju se isticalo i kako urednici tih programskih sadržaja javne radiotelevizije ne mogu biti osobe koje uživaju imunitet na bilo kojoj osnovi, državni dužnosnici ili oni koji imaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili tijelima jedinica lokalne i područne – regionalne samouprave.

Navodilo se i kako kandidati za urednike ne mogu biti osobe koje obavljaju bilo koje poslove u konkurentskoj pravnoj osobi, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija, odnosno ako takve poslove obavljaju da u slučaju imenovanja takve poslove nisu spremni prekinuti.

Između ostaloga, kandidati ne mogu biti osobe koje su u sukobu interesa te one koje su u financijskom i/ili poslovnom odnosu s HRT-om, ili od HRT-a stječe bilo kakve prihode, osim prihoda na osnovi radnog odnosa u HRT-u.

Nakon provedenog natječaja, nove urednike programa imenovat će glavni ravnatelj Robert Šveb.

Brunu Kovačevića je za glavnog urednika televizijskih programa HRT-a u lipnju 2018. imenovao bivši glavni ravnatelj javne radiotelevizije Kazimir Bačić, a tom odlukom je i za glavnu urednicu portala i nelinearnih medijskih usluga bila imenovana i Andrea Arežina Grgićević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!